Dezastrul din CET Brazi, confirmat de ISCIR

Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) confirmă starea deplorabilă a echipamentelor din CET Brazi, explicând că e nevoie urgentă de lucrări la cazanele 5 şi 6 – care ar putea fi repornite în “cel puţin trei luni” – şi la cazanul 2, care ar putea fi pus în funcţiune în termen de peste o lună. În acest context, singura variantă rapidă ca ploieştenii să aibă căldură în sezonul rece ar fi prin închirierea unor cazane mobile.

Prezent la dezbaterea organizată marţi de Fundaţia Comunitară Prahova pe tema sistemului centralizat de termoficare, Daniel Rizea, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial Braşov, care coordonează şi structura din Prahova, a explicat că, în viziunea instituţiei, echipamentele actuale nu pot asigura căldura în sistemul centralizat.

El a precizat că grupurile 5 şi 6 nu pot fi puse în funcţiune mai devreme de trei luni, iar la cazanul 2, cel oprit în august şi care în mod tradiţional era folosit pentru asigurarea apei calde menajere, lucrările şi inspecţiile ulterioare ar putea dura ceva mai mult de o lună.

Reprezentantul ISCIR a explicat situaţia din CET Brazi

“Din punct de vedere tehnic, procesul de autorizare pentru cazanele 5 şi 6 a fost pornit din luna mai, când ISCIR-ul a dat verde programului de expertiză, numai că s-a oprit, pentru că a existat o lipsă de finanţare a etapelor următoare. Pentru CAF-ul 2, care asigură apa caldă a municipiului Ploieşti, există un memoriu acceptat de ISCIR pentru reparare, însă nu s-a început repararea. În momentul când funcţionează, nimeni nu ştie că se poate opri într-o oră sau în cinci luni, dar odată oprit s-a făcut mai mult rău. Trebuia automat şi reparat. Oprit, cum a fost acum, să-l închidem şi să facem probe de presiune şi să-i dăm drumul din nou să funcţioneze, nimeni nu ştie cât poate funcţiona”, a declarat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial Braşov, Daniel Aurelian Armand Rizea.

“Din punct de vedere al hârtiilor, CAF-ul 2 e oricum scadent în decembrie. Din acest motiv, am înţeles că s-a dorit repararea lui şi cu ocazia aceasta verificarea de CNCIR mai devreme de termenul din decembrie, tocmai ca să nu ne prindă sezonul rece. Eu cred că întâi trebuie soluţionat cine plăteşte. În momentul când s-a decis să se lucreze, cel puţin trei luni de zile va mai dura pentru cazanele 5 şi 6. Trei luni puţin spus, iar CAF-ul 2 eu zic că o lună. El ar putea da apă caldă şi acum, dar nu există persoană care să apese pe buton. Pe hârtii, el poate să funcţioneze, dar starea lui este jalnică. O probă de presiune la rece se poate face, este un indiciu dacă l-am putea porni. Nu ştiu dacă s-a spus că pe lângă aceste cazane mai sunt multe conducte şi echipamente care au scadenţă acum, în septembrie sau octombrie, de acestea nu a vorbit nimeni. Chiar dacă fac cazanul, pe flux nu se poate funcţiona fără celelalte echipamente autorizate”, a mai precizat acesta în timpul Cafenelei Comunitare organizate de Fundaţia Comunitară Prahova pe tema termoficării.

Cazanele mobile, o variantă alternativă

“S-a vehiculat, ca idee, în vizitele pe care le-am făcut acolo, intenţia de a monta două cazane, închiriate sau cumpărate, care să asigure agentul termic până le rezolvăm pe cele existente. Este o soluţie care se practică. Sunt firme care din asta trăiesc, din închirierea de cazane. Din punct de vedere al ISCIR-ului, noi dăm tot acordul ca să meargă treaba cât mai repede. Cele două cazane pot asigura şi căldura, depinde cum sunt alese. Cu ce este acum în CET, nu se poate relua prea curând”, a mai punctat reprezentantul ISCIR.

Citeste continuarea pe www.ziarulincomod.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Bookfest revine la Târgu Mureș!

Urmatoarea stire

Revolta unui medic din București: Suntem simpli ‘negrişori pe plantaţie’ cărora li se încalcă de prea multe ori drepturile

Stiri pe aceeasi tema