Detalii DNA și Libertatea: Pițurcă, peste 2 milioane de euro pentru măști neconforme pentru Armată, la preț dublu față de piață…


Afacerea încheiată între Romarm și Vicor Pițurcă (printr-o firmă terță plus alta a băiatului său) a fost o mega-escrocherie prin care pentru măști nu doar că s-a plătit preț dublu față de cel cu care cumpărau alte instituții (de ex Primăria Oradea), dar marfa livrată a fost și neconformă.

Mai mult, după ce medicii militari au sesizat acest lucru și s-a făcut o expertiză, furnizorii au fost dați în judecată dar, în final, Romarm (care aparțien MApN) a renunțat la proces.

Firele duc clar la firma familiei Pițurcă pentru că inițial în contract era o altă firmă (care cumpăra de la Pițurcă și vindea ArmateI iar apoi firma inițială a făcut contract de cesiune de creanță, astfel că banii au fost plătiți direct în contul firmei lui Pițurcă.

COMUNICAT DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– trafic de influență în formă continuată,

– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019″.

Libertarea – schema banilor pentru măști neconforme și implicarea lui Pițurcă

Libertatea a scris încă din 2022 despre schema infracțională a acestei afaceri dubioase.

„Pe 17 februarie 2022, Libertatea a publicat o investigație despre „pasa” de 11 milioane de lei pe care fiul lui Victor Pițurcă a primit-o din bugetul MApN, printr-o firmă care a livrat măşti neconforme pentru medicii din spitalele militare COVID. Datele despre cum s-a infiltrat PAV Green Energy, firma lui Pițurcă jr, într-o afacere cu măști au devenit publice, în motivarea unei sentințe civile a Tribunalului Bucureşti.

MApN a încheiat contractul cu Helios Dentserv, dar ulterior 98% din bani au mers către PAV Green Energy, firma lui Piţurcă jr. 100.000 de măşti FPP3 din acest contract au fost distribuite în unităţile sanitare ale MApN, iar după patru luni s-a descoperit că ele erau neconforme

MApN a dat în judecată Helios Dentserv, cerându-şi banii înapoi, dar apoi părţile s-au împăcat! Valoarea contractului era de 13.459.138 de lei. Helios Dentserv trebuia să livreze către MApN:  1.000.000  de măști chirurgicale FFP1 300.000 de măşti FFP2 100.000 de măşti FFP3 10.000 de viziere 50.000 de ochelari de protecție.

O singură mască FFP3 costa 28,69 de lei. Dublu față de prețul obținut de Primăria Oradea, la aceeași dată, potrivit Hotnews.ro.

La o săptămână după semnarea contractului, Helios Dentserv a furnizat toate produsele. A doua zi, pe 29 aprilie 2020, părțile contractante au încheiat un act adițional, prin care s-a eliminat TVA-ul, iar prețul convenit iniţial a scăzut.

Pe 15 mai 2020, imediat după ce s-a încheiat starea de urgență, Helios Dentserv a încheiat cu firma lui Piţurcă jr, PAV Green Energy SRL, un contract de cesiune de creanță, oferindu-i dreptul de a încasa de la MApN contravaloarea tuturor produselor medicale livrate. Piţurcă jr a încasat 98% din valoarea contractului Trei zile mai târziu, pe 18 mai, MApN a încheiat cu Helios Dentserv un al doilea act adițional, completând contractul cu următorul paragraf: „Furnizorul poate cesiona drepturile sale de creanță (…), notificând achizitorul cu privire la o astfel de cesiune în maximum 5 (cinci) zile de la data cesiunii”.  Imediat după modificarea contractului, anunţul de atribuire a acestuia a fost publicat de MApN pe SEAP. Conform înţelegerii dintre Helios Dentserv şi PAV Green Energy, MApN a plătit către firma lui Piţurcă jr 11.068.400 de lei, adică 98% din valoarea contractului. În baza Ordinului de Plată nr. 1.306 din 19 mai 2020, tot la PAV Green Energy a ajuns şi contravaloarea celor 100.000 de măști de protecție FFP3.

Experţii MApN: „Măştile sunt neconforme”

În august 2020, şeful ATI de la Spitalul Militar ROL 2 a reclamat că măştile FPP3 sunt inutilizabile, MApN le-a trimis, pentru a fi testate, la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie.  La 8 septembrie 2020, experţii au comunicat că măştile sunt „neconforme din punct de vedere al penetrației materialului filtrant și al rezistenței respiratorii”. Adică, ele nu opreau germenii.

În aprilie 2021, MApN s-a adresat instanţei, cerând ca firma Helios Dentserv să fie obligată să-i restituie contravaloarea celor 100.000 de măști neconforme, adică  2.869.000 de lei. După ce a început procesul, la MApN a fost depus „un raport în care s-a solicitat încheierea pe cale amiabilă a prezentului diferend”, se precizează în sentinţa Tribunalului Bucureşti.

La ultimul termen de judecată, din 7 decembrie anul trecut, MApN şi Helios Dentserv au anunţat că „în urma raportului efectuat, a rezultat că măștile sunt conforme” și că au ajuns la o înțelegere, iar „cererea de chemare în judecată a rămas fără obiect”. Procesul s-a încheiat.  Anul trecut, când cei din MApN s-au împăcat cu Helios Dentserv, o mască FPP3 costa maximum 10 lei, adică o treime din preţul achitat de minister la început de pandemie”.

V.N.

Citeste continuarea pe vestea.net

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Festivalul SoundArt Festival 2023 îi are pe cei de la SUNNATA din Polonia headliner

Urmatoarea stire

Guvernul a plătit cu 60% mai mult pe dobânzi anul trecut. De ce au crescut taxele

Stiri pe aceeasi tema