Deca anunţă reduceri de 90% la transportul studenţilor pe calea ferată


Ministrul Educaţiei Ligia Deca a anunţat că Guvernul a aprobat vineri două hotărâri care reglementează acordarea reducerilor şi gratuităţilor la transport pentru elevi şi studenţi.

Prima vizează transportul elevilor. Astfel, elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri la clasa a doua pentrui tot parcursul anului şcolar.

„Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor faţă de cea ce a fost până acum. S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate, şi anume elevii din şcolil înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin. De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul”, a spus ministrul Educaţiei.

Conform acesteia, în cazul în care nu există mijloc de transport public şi nici mijloace de transport aparţinând unităţilor de învăţământ şi unităţilor administrativ-teritoriale se vor acorda sume forfetare.

Ministrul a precizat şi principalele modificări faţă de sistemul actual în ceea ce priveşte transportul studenţilor.

„În primul rând creşte procentul de acoperire al abonamentelor sau al biletelor, reducere de 90% faţă de 50% cât era anterior pentru toate categoriile de trenuri clasa a doua pentru studenţii români înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate şi din Academia Română. Se majorează şi vârsta până la care se acordă aceste facilităţi până la 30 de ani, iar pentru studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi pentru studenţii proveniţi din centrele de plasament aceştia beneficiază pe teritoriul României de gratuitate la toate categoriile de trenuri, clasa a doua, pe tot parcursul anului calendaristic”, a mai spus Ligia Deca.

Stiri pe aceeasi tema