De unde ar putea lua bani Guvernul Ciucă pentru a mări salariile profesorilor. Explicațiile deputatului USR Cristian Seidler (VIDEO)Deputatul USR Cristian Seidler a enumerat, într-o intervenție pentru B1 TV, câteva măsuri pe care Guvernul Ciucă ar putea să le ia, astfel încât să majoreze salariile profesorilor pe cât doresc aceștia, fără să crească și cheltuielile bugetare. Seidler a dat apoi și o replică PSD, care a acuzat USR că nu a făcut nimic pentru profesori în cele opt luni cât a fost la guvernare.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.

Seidler (USR) explică posibilele surse de finanțare pentru creșterile de salarii în Educație

„Pentru că nu vreau să intru în chestiunea asta politicianist, aș vrea să spun câteva surse de finanțare, fără a crește cheltuielile la bugetul general, pentru ceea ce au cerut profesorii.

În primul rând, Ministerul Finanțelor a calculat că solicitarea profesorilor ar costa undeva la 8,33 miliarde de lei. Au calculat dânșii acest lucru în momentul în care Legea învățământului preuniversitar, în versiunea ajunsă în ședința de guvern, prevedea exact ce au cerut profesorii, anume ca salariul debutantului să fie egal cu salariul minim brut pe economie.

Și vă dau câteva exemple de usrse de finanțare: în săptămâna de dinainte de Ordonanța Austerității s-a publiat în presă o analiză a achizițiilor de autoturisme, autoutilitare, încărcate în sistemul de achiziții electronice de diverse instituții și autorități ale statului, în valoare de 4,4 miliarde de lei. Asta e o posbilă sursă.

O altă posibilă sursă ar fi economisirea unei părți din totalul sumelor aflate în diverse bugete referitor la pensiile speciale. Nu se poate economisi toată suma, de acord, dar calculele noastre arată că cel puțin 4 miliarde s-ar putea economisi.

O a treia sursă e din ce se numește PNDL 3 sau ”Anghel Saligny”, în condițiile în care avem o mulțime de surse de finanțare pentru proiecte locale din fonduri europene, inclusiv din PNRR, deci și de acolo s-ar putea economisi anul acesta patru miliarde de lei.

Pot continua cu desființarea unor instituții sau funcții nenecesare”, a explicat deputatul USR, pentru B1 TV.

Replica lui Seidler (USR) la acuzațiile PSD

La întrebarea lui Bogdan Balanișcu de la PSD de ce USR nu a făcut toate acestea când era la guvernare, Seidler a răspuns: „Pe lângă faptul că era un an pandemic, ministrul Finanțelor, premierul, Ministrul Educației, ministrul Muncii niciunul dintre ei nu era de la USR. Și dvs (de la PSD) ați fost la guvernare în tot anul 2022, când ați suspendat aplicarea Legii salarizării pe care tot voi ați dat-o. Voi (PSD) sunteți la guvernare cu cei (PNL) care nu făcuseră nimic, spun dânșii, pentru profesori în timp ce erau la guvernare cu noi. Așa că nu știu unde e mai mare problema…”.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema