De ce au renunțat profesorii la grevă, deși nu au primit tot ce au cerut



După vacanța de Rusalii și-au reluat activitatea 1.000 de unități de învățământ din întreaga țară și au renunțat la grevă peste 15.000 de angajați din sistemul de învățământ, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. Ministrul Educației, Ligia Deca, i-a chemat, ieri dimineață, pe reprezentanții federațiilor sindicale, pentru a stabili calendarul examenelor, dar revenirea la clase a unui număr foarte mare de profesori a făcut inutilă discuția.

„Guvernul și-a făcut un calcul cinic, dar corect, din punct de vedere sociologic. Este vorba despre procentul lui Pareto: dacă întoarcem la clase cel puțin 75% din corpul didactic, într-o primă fază, restul va veni de la sine. Nu a depins de forța sindicală, de această dată. De ce știe Guvernul pe ce poate miza? Simplu: Guvernul e format din politicieni, iar școlile sunt subordonate administrației locale. Orice om politic știe exact la ce să se aștepte de la directorii de școli. Dacă am avut o astfel de grevă, ea a pornit de la sindicate, dar a fost ajutată de directorii școlilor. Când ei au sunat adunarea înapoi la clase, aproape toată lumea s-a conformat. Cei care nu se vor conforma din prima, o vor face după câteva zile. Politicienii știu foarte bine că totul se întâmplă exact ca la alegeri. Sunt fenomene sociale foarte bine studiate, în ultimii 30 de ani”, a explicat, pentru Jurnalul, un membru de sindicat care e și sociolog.

S-a obținut trendul descendent

Așa se explică de ce s-au întors la școală peste 70% dintre greviști, începând de ieri. „Avem județe cu 25% participare la greve, Prahova, dar avem și județe, Harghita, unde participarea la greve e la 80%. Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că, încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare, în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii”, a explicat ministrul Ligia Deca.

Calculul paretal este bazat pe demonstrația economistului și sociologului Vilfredo Pareto, care arată că majoritatea înseamnă 80%, iar atunci când se obține un trend de peste 70-75%, deja se poate miza pe forța majorității care va atrage după ea și restul populației, în orice situație. Conform Legii lui Pareto, acolo unde deja avem doar 25% din personal în grevă, e ca și cum s-ar fi încheiat protestul.

Experimentele sociologice au mai arătat că atunci când există o astfel de tendință, fenomenul tinde…

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema