De ce a ales Joe Biden să meargă din nou în Polonia, nu în România. Răzvan Munteanu: România încearcă să nu intre în atenția discursurilor Rusiei privind R. Moldova și a sprijinit Ucraina discret (VIDEO)Răzvan Munteanu, realizatorul emisiunii „Check Media” de pe B1 TV, a oferit două posibile explicații pentru decizia liderul american Joe Biden de a merge din nou în Polonia, cu toate că nu a efectuat deocamdată nicio vizită în România după ce a fost învestit la președinția SUA.

Într-o intervenție la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, miercuri seară, analistul de politică externă a spus, pe de o parte, că „România încearcă să nu intre în atenția discursurilor Federației Ruse privind Republica Moldova”, iar pe de altă parte că, spre deosebire de Polonia, țara noastră a sprijinit Ucraina „într-un mod discret, nu într-un mod vizibil”.

Răzvan Munteanu, pe B1 TV, despre decizia lui Joe Biden de a merge din nou în Polonia

Întrebat dacă n-ar fi fost necesară și poate chiar obligatorie prezența președintelui american în România, având în vedere actualul context regional, analistul a explicat: „Oricând prezența unui lider occidental în România este un semnal binevenit, dar aici trebuie să privim lucrurile din două perspective. Una este chiar aceea pe care am enumerat-o de câteva ori în rândul acestei intervenții, faptul că România încearcă să nu intre în atenția discursurilor Federației Ruse privind Republica Moldova, iar, într-un scenariu fictiv, o prezență a lui Joe Biden la București, vorbind despre Republica Moldova, cu siguranță ar fi alimentat această propagandă”.

„Pe de altă parte, mai există și trebuie să recunoaștem faptul că Polonia a fost, cel puțin la nivel oficial, cel mai activ vecin în susținerea Ucrainei, motiv pentru care este de înțeles prezența lui Joe Biden în două rânduri la Varșovia, într-un în context în care România, chiar dacă a sprijinit țara vecină, a sprijinit-o într-un mod discret, nu într-un mod vizibil. Aceasta este strategia de politică externă pe care Bucureștiul a adoptat-o. Nu m-aș grăbi nici să o laud, nici să o critic, pentru că vom vedea cât de bună a fost într-o perioadă următoare”, a spus Răzvan Muteanu.

Întrebat dacă vizita lui Biden în Polonia e o formă de recompensă pentru susținerea acordată fățiș Ucrainei de către Polonia, Munteanu a răspuns: „E o formă de recompensă pentru toate statele din Flancul Estic al NATO (…), dar Polonia este cel mai activ din aceste state, cel mai vizibil implicat. Chiar putem vorbi, într-adevăr, că și statele baltice au un rol la fel de important, dar nu pot să aducă un efort atât de mare pe cât l-a adus Polonia, or în acest context era normal ca Joe Biden să viziteze Varșovia mai mult decât Bucureștiul, trebuie să recunoaștem acest lucru”.

Citeste continuarea pe www.b1tv.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema