Davos 2023: Oxfam solicită o taxare suplimentară pentru companiile alimentare


Companiile alimentare care și-au mărit profiturile pe măsură ce inflația a crescut ar trebui să plătească taxe suplimentare pentru a ajuta la combaterea inegalității globale, a declarat luni grupul anti-sărăcie Oxfam, în cadrul Forumului Economic Mondial.

Organizația a afirmat că majoritatea companiilor alimentare – asemenea companiilor energetice – au folosit schimbările climatice, creșterea costului vieții, invazia Rusiei în Ucraina și pandemia COVID-19 drept scuză pentru a crește prețurile pentru consumatori.

Potrivit studiului lor intitulat Survival of the Richest” cei mai bogați oameni care alcătuiesc 1% din populația lumii au acaparat aproape două treimi din toată averea, în valoare de 42 de trilioane de dolari, creată începând cu 2020. Suma valorează aproape de două ori mai mulți bani decât averea a restul de 99% din populația lumii.

Organizația a analizat, de asemenea, 95 de companii care au înregistrat profituri extraordinare și a constatat că majoritatea transferă aceste profituri către acționari, în timp ce percep consumatorilor prețuri din ce în ce mai mari.

Directorul executiv al Oxfam, Gabriela Bucher, a declarat pentru Associated Press că: „Numărul miliardarilor este într-o continuă creștere, iar aceștia continuă să se îmbogățească în timp ce companiile foarte mari de alimente și energie realizează profituri excesive”.

„Ceea ce propunem sunt taxe excepționale, nu numai pentru companiile energetice, ci și pentru companiile alimentare, pentru a pune capăt acestui profit de criză”.

Cel puțin o țară a implementat deja o taxă excepțională similară cu cea propusă de Oxfam.

Pentru tot anul 2023, Portugalia a introdus o taxă de 33% asupra companiilor alimentare și energetice care înregistrează profituri cu 20% mai mari decât media ultimilor patru ani.

Veniturile obținute din această taxă excepțională vor fi direcționate către programele de asistență socială și pentru a ajuta comercianții de alimente mai mici.

Citeste continuarea pe eurostiri.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

România este în stare de alertă din cauza cazurilor de gripă care se înmulțesc rapid

Urmatoarea stire

Sunt unul dintre susţinătorii ei şi ai unificării României Mari, dar una e ceea ce ne dorim şi alta e realitate

Stiri pe aceeasi tema