Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare de autoritățile române s-a predat la o secţie de Poliţie din Napoli. Fost important politician român și chiar ministru de Finanțe, Vâlcov are 46 de ani și este condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani
Darius Vâlcov s-a predat sperând într-o instanță favorabilă. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Potrivit corriere.it, „Vâlcov a făcut obiectul unui mandat internaţional de arestare emis de autorităţile judiciare din România la 3 mai”. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, s-a predat ieri dimineață la un comisariat de poliție din suburbiile orașului Napoli, mai precis localitatea Portici-Ercolano.
De ce s-a predat Vâlcov în Napoli
De ce aici? Pentru că tribunalele din această zonă au refuzat predarea către autoritățile române a mai multor condamnați pentru faptele de care este acuzat și fostul politician. Vâlcov a fost condamnat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, decizia instanţei fiind definitivă. Fostul om politici nu a mai așteptat sentința și de aproximativ un an trăia în Italia unde își deschisese mai multe afaceri.

Acest nud de Auguste Renoir l-a costat pe Vâlcov 114.000 de euro. Foto:wikimedia.org
De ce a fost dat în urmărire Darius Vâlcov
În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuzau de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupată de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, totul a început în 2009, când patronul unei firme de construcții, Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, judeţul Olt. Omul de afaceri a solicitat edilului ca acesta să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câştige licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti.
În schimb, se obliga să îi plătească lui Vâlcov, 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuţie a acelor lucrări. Firma lui Berna a câştigat ulterior licitaţii în valoare de de peste 78 de milioane de lei au susținut în rechizitoriu procurorii….