Daniel Buda, apel la adresa șefilor de stat sau de guvern după refuzul Austriei: Aveți obligația morală de a apăra proiectul european, iar acest lucru înseamnă România și Bulgaria în Schengen


Europarlamentarul liberal Daniel Buda a avertizat marți seară, la Bruxelles, în cursul unei reuniuni a grupului PPE din Parlamentul European, că întreaga responsabilitate a blocării României în spațiul Schengen va reveni Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană din care fac parte atât PNL, cât și partidul OVP al cancelarului austriac Karl Nehammer, care se opune aderării României la spațiul de liberă circulație. În acest context, Buda a avertizat că dacă Austria se va opune intrării României în Schengen, atunci PNL va cere excluderea partidului OVP din familia politică a popularilor europeni.

Buda a luat cuvântul în cadrul unei reuniuni organizate în ajunul unei reuniuni politice de trei zile care va avea loc de miercuri până vineri la Viena, cu cancelarul Nehammer drept gazdă, iar eurodeputatul român i s-a adresat direct lui Manfred Weber, care este deopotrivă și președintele grupului PPE și președintele Partidului Popular European. 

“Dragă Manfred, ești președintele Partidului Popular European. Întreaga responsabilitate a acestui eșec revine Partidului Popular European. Știm foarte bine că socialiștii au avut o problemă cu suedezii, au rezolvat-o. Renew a avut o problemă cu Mark Rutte, au rezolvat-o. Deja Dacian Cioloș jubilează în România după cum și socialiștii jubilează în România și aruncă întreaga responsabilitate în spatele PPE”, a spus eurodeputatul PNL

El a arătat că România este o țară “are respectă toate condițiile posibile și imposibile pentru a accede în spațiul Schengen”, referindu-se la misiunile de evaluare care s-au aflat în ultima perioadă în țara noastră și care au cuprins și experți din țări precum Austria, Olanda și Suedia.

Mai mult, Buda a respins categoric teza Vienei, potrivit căreia România se află pe ruta migrației ilegale către UE.

“Astăzi, însă, ne confruntăm cu o problemă din partea Austriei care spune că are o problemă cu migrația clandestină. România nu se află pe ruta balcanică și pe ceea ce înseamnă această rută de migrație clandestină. Să fie foarte clar! Nu putem să fim noi responsabil de ceva ce nu funcționează la nivelul altor state membre. Se și știe care este situația. Serbia – Ungaria – Austria”, a spus el.

Daniel Buda a avertizat, totodată, că blocarea aderării României la Schengen va afecta și Partidul Popular European în perspectiva alegerilor europene din 2024.

“Dragă Manfred, spuneai mai devreme că vrem ca în 2024 să fim un partid puternic, care să aibă mai mulți membri. Manfred, vreau să te informez că, din păcate, dacă se refuză intrarea României în spațiul Schengen, Partidul Național Liberal va avea enorm de mult de suferit.  Este imposibil să explicăm acasă de ce un partid din PPE, cu un guvern condus de un membru al PPE refuză intrarea României în spațiul Schengen când toate datele tehnice vin și spun că suntem în regulă“, a insistat el, în timp ce liderii PPE s-au reunit vineri și sâmbătă la Atena pentru a discuta viitorul formațiunii în contextul alegerilor din 2024, întrunire la care au participat și Manfred Weber, dar și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Iohannis și cancelarul Nehammer.

Mai mult, europarlamentarul PNL a avertizat că dacă Austria se va opune intrării României în Schengen, atunci PNL va cere excluderea partidului OVP din familia politică a popularilor europeni.

“Astăzi, îți spun foarte clar că dacă se păstrează poziția lui Nehammer de a respinge intrarea României în spațiul Schengen, este un partid și un președinte care se pune de-a curmezișul principiilor și valorilor în care crede PPE. Este dreptul lui, dar în același timp este și dreptul nostru ca și partid să fie dat afară. Nu cred că putem să stăm mai departe la masă cu un președinte de partid care nu respectă principiile și valorile democratice pe care noi le verbalizăm că trebuie să fie respectate“, a conchis Buda.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va pronunţa joi asupra aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, conform agendei provizorii a reuniunii care a fost difuzată presei luni după amiază de către serviciul de presă al Consiliului UE, deşi Austria continuă să aibă obiecții faţă de aderarea României şi Bulgariei, iar Olanda față de cea a Bulgariei, la spațiul de liberă circulaţie.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI figurează joi punctul “Decizia Consiliului privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România” (posibil) Adoptare, precum şi un punct similar referitor la Croaţia, păstrându-se aceeași agendă care a fost comunicată și săptămâna trecută.

Agenda ar putea suferi modificări în urma reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi, care reunește ambasadorii statelor membre ale UE. Reuniunea respectivă va avea loc miercuri dimineaţă și atunci va fi stabilită agenda finală a reuniunii JAI.

Dacă situația Croației pare a fi una clară, iar cel mai nou stat membru al UE va fi primit în spațiul Schengen, aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen rămân incerte.

După ce România a reușit să clarifice îngrijorările Olandei și Suediei, ultimul stat care mai trebuie convins să nu se opună aderării României la Schengen este Austria. Cancelarul austriac Karl Nehammer a precizat că va susține aderarea Croației, în vreme ce va fi foarte critic în ceea ce privește România și Bulgaria, îngrijorările Vienei fiind legate de rutele pentru migranți.

Un nou episod al discuțiilor privind aderarea României la Schengen s-a derulat marți, la summitul UE – Balcanii de Vest de la Tirana, unde cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că Austria se opune integrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, întărind afirmațiile sale anterioare și ale ministrului său de interne, în timp ce din același loc președintele Klaus Iohannis a afirmat că discuțiile și negocierile vor continua până în ultimul moment și că subiectul se va afla pe agenda Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene din 8 decembrie.

Observând atitudinea negativă a Vienei, ministrul de interne Lucian Bode a reamintit Austriei că și-a asumat susținerea aderării României la Schengen și a atenționat că problemele de migraţie cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României.

Pentru a aborda aceste îngrijorări, Comisia Europeană a propus luni un plan de acțiune pentru cooperarea cu Balcanii de Vest în vederea abordării provocărilor comune, cu accent pe rutele pentru migrație, cunoscută fiind preocuparea mai multor state membre, îndeosebi Austria, pentru această problemă. Într-o reacție la acest plan, Guvernul de la București și-a exprimat speranța că documentul răspunde preocupărilor Austriei în acest sens, iar la summitul de la Tirana președintele Iohannis s-a angajat ca România să susțină eforturile UE de limitare a migrației ilegale, chiar dacă nu se află pe ruta Balcanilor de Vest și nu este o sursă relevantă de migranți. Ca parte a eforturilor de a convinge partenerii europene, ministrul român de interne s-a întâlnit la Viena cu omologul austriac prezentându-i date oficiale care atestă că doar 2,7% dintre migranții care au ajuns în UE au tranzitat țara noastră.

Mai mult, Comisia Europeană a precizat luni că așteaptă un vot pozitiv din partea Consiliului UE privind aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen, în conformitate cu rapoartele sale privind îndeplinirea integrală a criteriilor de aderare, fapt reconfirmat, totodată, de cele două vizite recente ale experților din mai multe state membre în România și Bulgaria.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Oamenii chiar pot înțelege mesajele transmise de animale – studiu

Urmatoarea stire

Argentina, prima finalistă de la Cupa Mondială

Stiri pe aceeasi tema