Daea, acuzat că a luat bani de la fermieri ca să le dea profesorilor


Fermierii îl acuză pe Petre Daea că i-a trădat pentru a-și menține scaunul de ministru, după ce acesta s-a oferit să cedeze din banii de calamități pentru ca Guvernul să mai pună ceva în plus la salariile din Învățământ. Până acum, fermierii români nu au primit niciun ban, nici compensațiile pentru importurile din Ucraina de la UE și de la bugetul național, nici despăgubiri pentru calamitățile la culturile de primăvară.

După ce au anunțat cu surle și trâmbițe că fermierii afectați de seceta pedologică vor beneficia de un ajutor de stat în valoare totală de 869,9 milioane de lei, guvernanții s-au răzgândit. Peste 148.000 de fermieri urmau să primească despăgubiri de 1.000 de lei la hectar, însă greva din Învățământ a schimbat prioritățile. Fermierii susțin că cei 1.000 de lei la hectar pentru calamitățile la culturile de primăvară ar fi acoperit doar 15% din costuri. Aceștia sunt însă în stare de șoc după ce s-a decis tăierea sumei de 1.000 de lei până la 335 de lei la hectar, ceea ce înseamnă doar 5% din costuri, adică nimic.

”Când au ieșit profesorii să facă scandal, Petre Daea, ca să-l mai lase ministru, s-a dus și le-a spus decidenților că le dă el sursa de bani. Să ia din banii de la calamități pentru proștii de fermieri, că îi mai jonglează el, mai aprinde o lanternă prin porumb, și să le dea la profesori, că cei de la agricultură mai pot aștepta. Și, astfel, ne-au plecat 66% din cei 1.000 de lei, adică s-au luat 500 de milioane de lei de la fermieri ca să se dea bani în plus la salarile din Învățământ. Practic, Petre Daea i-a trădat pe fermieri pentru a-și menține scaunul de ministru. Dovadă că pe lista care s-a vehiculat cu rotativa apare ministru al Agriculturii tot el, exact după chestia asta. Fermierii nu-l mai suportă de Daea pentru că i-a nenorocit. I-a mințit anul trecut, i-a mințit și anul ăsta, îi minte în continuare, face jocul nu știu cui. Începând cu importurile din Ucraina, când pentru Daea era totul sub control până i-au sărit fermierii în cap. Și ce încredere mai pot avea fermierii în el? Omul ăsta, de când a venit la minister, numai și-a bătut joc de bani”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Programul tomata, un fiasco

Fermierii se plâng de faptul că programul tomata a fost un fiasco. Inițial banii erau alocați pentru cultivarea roșiilor în sezonul rece, în scopul reducerii importurilor, dar s-a decis să se dea 30.000 de euro pe hectar celor care scot roșii în iunie, când scotea toată lumea și, astfel, s-au cheltuit, din 2018, 42 milioane de euro pentru o reducere a importurilor cu 700 de kg de roșii, ne mai spune Laurențiu Baciu. ”Acum, le-a mai venit o idee celor de la minister. Să creeze un fond de risc pentru calamități, din banii fermierilor. Adică să le rețină 3% din subvenție, ceea ce…

Citeste continuarea pe www.national.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema