Curs valutar BNR, luni, 12 septembrie 2022. Cotația euro crește la începutul săptămânii

Banca Națională a României urmează să anunțe cotațiile de schimb pentru euro, dolar, dar și pentru alte valute odată cu începutul unei noi săptămâni.

Cum se situează principalele monede la început de săptămână

Ultima săptămână a fost marcată de o creștere notabilă pentru euro. Dacă la începutul săptămânii trecute, pe 5 septembrie, moneda unică era cotată la valoarea de 4,8215 lei, aceasta a crescut constant în următoarele zile. Astfel, vineri a ajuns să fie tranzacționată la 4,8936 lei.

Dolarul a avut și el ceva fluctuații în ultima săptămână, pornind tranzacționarea de la valoarea de 4,8579 lei în timpul zilei de luni, 5 septembrie.

Moneda americană a crescut la 4,9031 lei în timpul zilei de miercuri, apoi a revenit pe trend descendent, cu două zile consecutive de scădere. Astfel, un dolar putea fi tranzacționat vineri în schimbul a 4,8528 lei.

Se observă, astfel, o revenire a monedei euro ușor deasupra cotației dolarului.

Francul elvețian a fost cotat și el în creștere vineri, 9 septembrie. Acesta se tranzacționa la 5,0703 lei, trecând astfel de pragul de 5 lei. Cu o zi înainte, cotația monedei elvețiene era de 4,9958 lei.

Lira sterlină nu pare să fi fost afectată de decesul reginei Elisabeta a II-a. Dacă în data de 8 septembrie, o liră englezească era cotată la 5,5972 lei, aceasta urma să crească pe parcursul zilei de vineri, până la 5,6378 RON.

Ce se întâmplă cu indicele ROBOR

În ceea ce privește indicii ROBOR stabiliți de către Banca Națională a României în cursul zilei de vineri, situația arată astfel:

  • Indicele ROBOR 3M are valoarea de 7,92%
  • Indicele ROBOR 6M este situat la 8,08%
  • Indicele ROBOR 12M este cotat la 8,23%

Toți cei trei indici de dobândă au fost în scădere cu 0,01 puncte procentuale.

Valoarea maximă a indicelui ROBOR la 3 luni a fost atinsă în 8 și 9 august 2022. Atunci, dobânda pentru credite a urcat până la 8,14%. De atunci, a urmat o ușoară scădere a indicelui.

Creșterea sa din ultimul an a fost extrem de accelerată, însă. În data de 10 septembrie 2011, indicele ROBOR la 3 luni era de 1,61% și nu înregistra mari schimbări de la o zi la alta.

Citeste continuarea pe www.fanatik.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

China a găsit o nouă resursă importantă pe Lună. Țara deja plănuiește 3 misiuni selenare după descoperire

Urmatoarea stire

Vedetele au petrecut în weekend la nunta fiului Danei Sota cu fiica unui afacerist din turism

Stiri pe aceeasi tema