Cum și de ce să fii cel mai bun prieten al tău | Stare de bine


Majoritatea oamenilor recunosc importanța prieteniilor și a relațiilor cu cei din jur, înainte de a identifica valoarea dezvoltării unei relații bune cu ei înșiși. Cum crezi că s-ar schimba viața ta, dacă ai încerca să îți devii cel mai bun prieten? Explorăm, în continuare, patru modalități prin care să practici iubirea de sine și să te asiguri că îți ești aliat, nu sabotor.

Practică autocunoașterea

Primul pas pentru a deveni cel mai bun prieten al tău este să-ți dezvolți conștiința de sine. Asta înseamnă să acorzi resurse pentru a-ți înțelege gândurile, sentimentele, motivațiile, valorile și comportamentele. Este esențial să știi ce îți declanșează emoțiile, ca să gestionezi felul în care reacționezi la ele. Conștientizarea de sine te va ajuta să recunoști momentele când ești prea dur cu tine sau când te subestimezi. Totodată, cunoașterea și înțelegerea sinelui interior ajută la dezvoltarea inteligenței emoționale și îți permit să ai un control mai mare asupra vieții tale.

Ai grijă de tine

În ritmul în care se desfășoară viața, astăzi, poate fi ușor să neglijezi cea mai importantă relație pe care o vei avea vreodată, și anume cea cu tine însuți. Să ai grijă de tine este esențial pentru a deveni cel mai bun prieten al tău.

Fă-ți timp pentru tine, în fiecare zi, și găsește activități care îți aduc bucurie: fă o baie relaxantă, citește o carte, mergi la masaj sau ieși la o plimbare în parc. Când vine vorba de cadouri, urmărești să-i arăți celui mai bun prieten că te gândești la el și că vrei să se simtă special. De ce nu ai face același lucru și pentru tine? Mai ales dacă acesta este limbajul tău de iubire, alegerea unor cadouri de lux poate fi o modalitate de răsfăț, prin care să-ți demonstrezi grija față de tine. Când acorzi prioritate îngrijirii de sine, îți transmiți, de fapt, că ești demn de dragoste și atenție, asemenea celui mai bun prieten al tău.

Exersează discursul intern pozitiv

Modul în care vorbim cu noi înșine contează. Discursul negativ poate fi dăunător și poate îngreuna dezvoltarea din toate punctele de vedere. Exersează utilizarea unui limbaj pozitiv, folosește afirmații în care să-ți reamintești punctele tale forte și cum le poți valorifica. Ține un jurnal în care să te concentrezi pe realizări, pe aspectele bune ale vieții tale și pe cele pentru care ești recunoscător. Când îți vorbești cu bunătate și încurajare, construiești încredere în tine și stimă de sine.

Împotrivește-te tendinței de a fi critic cu tine însuți. Poate nici nu îți dai seama că vocea ta interioară este una negativă și, deseori, preia controlul asupra gândurilor tale. Tocmai de aceea, primul pas este să-ți observi dialogul intern, iar apoi întreabă-te dacă ai vorbi așa cu cel mai bun prieten.

Stabilește limite

Stabilirea unor limite sănătoase este foarte…

Citeste continuarea pe www.psychologies.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema