Cum se poate scapa de procesul penal


Codul de procedur─â penal─â din 2014 prevede o procedur─â larg aplicabil─â ├«n practic─â prin care se solu┼úionez─â dosarele penale ce au ca obiect infrac┼úiuni minore comise, de regul─â, de c─âtre persoane f─âr─â antecedente penale, situa┼úii ├«n care cheltuiala statului cu judecarea “g─âin─âriei” ar fi dispropor┼úionat─â fa┼ú─â de efectul produs ├«n societate.

În concret, codul prevede că în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea faptei.

Interesul public, spune codul, se analizeaz─â ├«n raport cu:┬áa) con┼úinutul faptei ┼či ├«mprejur─ârile concrete de s─âv├ór┼čire a acesteia; b) modul ┼či mijloacele de s─âv├ór┼čire a faptei; c) scopul urm─ârit; d) urm─ârile produse sau care s-ar fi putut produce prin s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii; e) eforturile organelor de urm─ârire penal─â necesare pentru desf─â┼čurarea procesului penal, prin raportare la gravitatea faptei ┼či la timpul scurs de la data s─âv├ór┼čirii acesteia; f) atitudinea procesual─â a persoanei v─ât─âmate; g) existen┼úa unei dispropor┼úii v─âdite ├«ntre cheltuielile pe care le-ar implica desf─â┼čurarea procesului penal ┼či gravitatea urm─ârilor produse sau care s-ar fi putut produce.

Ca atare, ori de c├óte ori fapta e v─âdit minor─â ┼či nu merit─â o reac┼úie dur─â din partea statului, procurorul poate oferi “iertare” persoanei care a gre┼čit. ├Äns─â, ca urmare a unei decizii a Cur┼úii Constitu┼úionale, actul de clemen┼ú─â al procurorului trebuie confirmat, ├«n mod obligatoriu, de c─âtre un judec─âtor. ├Än cazul ├«n care judec─âtorul nu confirm─â renun┼úarea, procurorul nu mai poate dispune o asemenea m─âsur─â a doua oar─â ├«n acela┼či dosar.

De asemenea, cel care a comis infrac┼úiunea minor─â poate fi obligat s─â ├«ndeplineasc─â una sau mai multe dintre urm─âtoarele sarcini:┬áa) s─â ├«nl─âture consecin┼úele faptei penale sau s─â repare paguba produs─â ori s─â convin─â cu partea civil─â o modalitate de reparare a acesteia; b) s─â cear─â public scuze persoanei v─ât─âmate; c) s─â presteze o munc─â neremunerat─â ├«n folosul comunit─â┼úii, pe o perioad─â cuprins─â ├«ntre 30 ┼či 60 de zile, ├«n afar─â de cazul ├«n care, din cauza st─ârii de s─ân─âtate, persoana nu poate presta aceast─â munc─â;┬ád) s─â frecventeze un program de consiliere.

În cazul neîndeplinirii acestor obligaţii, măsura de clemenţă poate fi revocată de către procuror.

Codul prevede expres c─â┬ánu se poate dispune renun┼úarea la urm─ârirea penal─â pentru infrac┼úiunile care au avut ca urmare moartea…

Citeste continuarea pe www.ebihoreanul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema