Cum încearcă PSD să mutileze Bucureștiul din Parlament: legi pentru distrugerea de spații verzi și „albirea” unor clădiri ilegale. Plus o propunere periculoasă de la Ministerul Dezvoltării


Parlamentari social-democrați încearcă să folosească pretextul unei reorganizări a legislației de urbanim ca să dea undă verde supraaglomerării Bucureștiului, mutilării de spații verzi și chiar intrării în legalitate a unor clădiri construite cu încălcarea normelor în vigoare.

Și Ministerul Dezvoltării are o inițiativă care – în numele descentralizării administrației locale – riscă să creeze haos, în Capitală. Mai exact, printr-un amendament, Ministerul Dezvoltării propune ca și administrațiile de sector să își poată aproba singure Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Iar în temeiul lor, s-ar putea construi clădiri multe și mari, fără coordonare cu tot ce se întâmplă în restul orașului.

Iată cum s-a ajuns aici, cât de mare este riscul pentru București și ce urmează.

Pe 7 aprilie 2023, Guvernul României – prin Secretariatul său General – a trimis la Senat un proiect de lege privind „Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor”.

În expunerea de motive se arată că, pe lângă că adoptarea Codului e o prioritate a programului de guvernare 2021 – 2024, Guvernul României și-a asumat și în PNRR „sistematizarea și codificarea legislației” de profil, astfel încât această „să sprijine implementarea investiţiilor în tranziţia spre clădiri verzi”.

„Conform PNRR, Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor va corela, simplifica şi codifica într-un singur act normativ cel puţin 10 acte normative din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor.

Totodată, România şi-a asumat prin PNRR reducerea cu cca. 50% a termenelor de avizare – autorizare a construcţiilor de către entităţile relevante, comparativ cu durata procesului la nivelul anului 2020, de la 270 de zile la 135 de zile pentru întregul proces de avizare-autorizare a construcţiilor, astfel cum a fost analizat în raportul Băncii Mondiale, Doing Business Report”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege înaintat Senatului de către Guvern.

Comisia de administrație a Senatului a început să lucreze pe forma Codului propusă de Guvern. Iar grupul PSD din Senat (din care fac parte și foști primari – n.red.) a propus o serie de amendamente care riscă să creeze haos în București.

În plus, și Ministerul Dezvoltării a depus un amendament controversat.

Ministerul Dezvoltării: Când PMB nu dă aviz pentru PUZ-uri, să o facă sectoarele!

În aproape tot Bucureștiul, regulile de urbanism după care se poate construi sunt acum cele din Planul Urbanistic General (PUG) din anul 2000. Doar la Sectorul 2 – după mai multe procese – a reintrat în vigoare un PUZ Coordonator de sector adoptat de Consiliul General pe 14 august 2020 și care modifică PUG.

Cu titlu general, însă, cine vrea să construiască mai mult decât îi permite PUG-ul, are nevoie de PUZ. Iar PUZ-urile au fost – cel puțin în perioada 2016 – 2020, în…

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema