Cum faci cele mai gustoase chifteluțe din pește, un aperitiv divin. Ce fel de carne se folosește


Nu cad greu la stomac, sunt
pufoase, iar gustul este divin. Chifteluțele din pește sunt un adevărat răsfăț.
Pașii gătirii îi regăsim în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“
(Editura Paideia).

Chifteluțele din pește, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Pentru ca preparatul să iasă
delicios
trebuie urmaţi întocmai paşii reţetei. Iată ce scria autorul despre acest preparat delicios:

Pe Dunăre şi în Deltă,
chifteluţele se fac de obicei din fileuri de peşte cu oase fine – crap, ştiucă,
caras – ce se macină-n maşină. Cele mai bune sunt însă chifteluţele de ştiuc
ă”.

Ingrediente: 

Umplutura:

2 cepe

1 cartof

1 ardei gras

1 ardei iute

3 legături de mărar

2 legături de pătrunjel

2 ouă
sare, piper, cât vreţi

1 kg carne de peşte (dezosată şi tocată de 2 ori)

Îmbrăcătura:
o ceaşcă de făină

Prăjitura:
ulei mult, pentru prăjit

Mod preparare:
Se grijesc cepele, cartoful, ardeiul gras şi iute, se toacă mărunt, pastă,
împreună cu verdeaţa. Carnea, ouăle, sarea şi piperul, zarzavatul şi verdeaţa
se amestecă. Se încinge uleiul. Se ia câte o lingură de tocătură, se face gogoloi
şi se tăvăleşte prin făină; se turteşte şi se pune la prăjit, pe ambele părţi,
până se rumeneşte şi devine chiftea
Puse fierbinţi pe o sugativă,
chiftelele scapă de uleiul ars, ceea ce le face şi mai gustoas
e”, arată în
lucrarea sa Radu Anton Roman.

Ca să fie preparatul perfect, iată și rețeta unui sos de roşii sumar: o ceaşcă
de bulion
de roşii, un pahar de vin, o linguriţă zahăr, o lingură oţet, o foaie
de dafin, o crenguţă cimbru, fierte toate zece minute, să se-nchege – poate
adăuga un pic de fantezie europeană unei sfârâieli acvatice cu accent arab.

Vânător, gazetar și pescar sportiv

În cei 57 de ani de viaţă, Radu
Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a
publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în
mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi
domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele
mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi
obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Citeste continuarea pe adevarul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Banca Centrală Europeană crește dobânda de referință cu 0,5%

Urmatoarea stire

Prietenul lui George Ogăraru, numit antrenor principal la Ajax. Reacția românului

Stiri pe aceeasi tema