Cum face Guvernul economie la energie: stinge lumina în instituţii şi înlocuieşte becurile cu filament. Pentru români, doar recomandări


Iar la Palatul Parlamentului, iluminatul exterior va fi redus cu 50 la sută. În toate insituţiile statului, becurile cu filament ar putea fi înlocute cu cele LED. Sunt propuse şi alte măsuri de eficienţă energetică: computere noi. Inclusiv românii sunt sfătuiţi să înceapă să utilizeze chibzuit energia.

Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul vrea să lanseze un program pentru înlocuirea becurilor cu filament cu cele cu led. Ministerul Mediului trebuie să vină cu o propunere până săptămâna viitoare. În plus, românii sunt sfătuiţi să nu mai lase televizorul pornit sau lumina aprinsă în camerele în care nimeni nu locuiește în acel moment. Măsurile pentru oameni sunt recomandare.

Comisia Europeană obligă statele UE să reducă consumul de energie cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf

Măsurile vin după ce Comisia Europeană a propus, miercuri, o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei pentru a face faţă recentelor creşteri dramatice ale preţurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. 

UE se confruntă cu efectele unei neconcordanţe grave între cererea şi oferta de energie, în mare parte din cauza utilizării continue ca armă a resurselor energetice de către Rusia. Pentru a reduce presiunea sporită pe care această situaţie o exercită asupra gospodăriilor şi întreprinderilor europene, Comisia face acum un pas înainte în abordarea acestei probleme, propunând măsuri excepţionale de reducere a cererii de energie electrică, care vor contribui la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum şi măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.

Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producţia energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra preţului, Comisia propune obligaţia de a reduce consumul de energie electrică cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf.

Comisia propune, de asemenea, ca statele membre să urmărească reducerea cererii globale de energie electrică cu cel puţin 10% până la 31 martie 2023. Acestea pot alege măsurile adecvate pentru a realiza această reducere a cererii, care pot include compensaţii financiare. Reducerea cererii în perioadele de vârf ar duce la o scădere a consumului de gaze cu 1,2 miliarde de metri cubi în timpul iernii. Creşterea eficienţei energetice este, de asemenea, o parte esenţială a îndeplinirii angajamentelor noastre în materie de climă din cadrul Pactului verde european.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Mireasa sezon 6, 15 septembrie 2022. Mama lui Damaris a intrat în direct. Mesajul care a emoționat-o până la lacrimi pe fiică

Urmatoarea stire

Bilanțul inundațiilor din Pakistan se apropie de 1.500 de morți. Sute de mii de persoane dorm în aer liber

Stiri pe aceeasi tema