Cum arată armele predate de sârbi după cele două masacre soldate cu 17 morți. Oamenii aveau acasă inclusiv lansatoare de rachete antitanc FOTO


Luni, 15 Mai 2023, ora 21:50

1062 citiri

Armele predate de sârbi au fost expuse public

Autoritățile din Serbia au expus public stive de arme și cutii de grenade de mână din miile de arme, inclusiv lansatoare de rachete antitanc, pe care le-au predat sârbii după cele două masacre care au avut loc recent, soldate cu 17 morți, mulți dintre ei copii.

Guvernul a declarat o perioadă de amnistie de o lună pentru ca cetățenii să predea armele neînregistrate, ca parte a unei măsuri de reprimare a armelor de foc.

Președintele populist Aleksandar Vucic, al cărui guvern s-a confruntat cu presiuni publice în urma împușcăturilor separate într-o școală din Belgrad și în două sate, a însoțit înalți oficiali ai poliției pentru a vedea sortimentul de arme aranjate în apropierea orașului Smederevo, la aproximativ 50 de kilometri sud de capitală, potrivit agenției Associated Press.

Oficialii au declarat că locuitorii au predat aproximativ 13.500 de obiecte de la deschiderea amnistiei, la 8 mai. Fotografiile de la fața locului arătau rânduri de puști, arme automate și pistoale stivuite ordonat pe podea într-un depozit, împreună cu cutii de lemn pline cu grenade de mână. Serbia deține zeci de mii de arme aduse de pe câmpurile de luptă din războaiele din anii 1990 din Balcani. Amnistii similare privind armele au avut loc în trecut, cu un succes limitat.

Vucic a declarat că aproximativ jumătate din armele colectate de săptămâna trecută au fost deținute ilegal, în timp ce cealaltă jumătate erau arme înregistrate de care cetățenii au decis totuși să se despartă. Armele la care s-a renunțat vor ajunge la fabricile sârbești de arme și muniții pentru a fi folosite de forțele armate ale țării, a declarat președintele.

Autoritățile au declarat că persoanele care vor fi prinse cu arme ilegale după încheierea perioadei de amnistie ar putea fi condamnate la pedepse cu închisoarea de până la 15 ani, dacă vor fi condamnate.

După 8 iunie, statul va răspunde cu măsuri represive, iar pedepsele vor fi foarte stricte“, a declarat Vucic despre perioada de după amnistie. “Pentru ce are cineva nevoie de o armă automată? Sau de toate aceste arme?”, a completat acesta.

Serbia se află printre primele țări din Europa în ceea ce privește numărul de arme înregistrate pe cap de locuitor, iar multe altele sunt deținute ilegal.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema