Cum a reuşit o comună din România să devină independentă energetic și să reducă drastic facturile. “Cheltuiam până şi 200.000 de lei pe an pentru a cumpăra lemne”


Prietenie cu mediul, dar şi cu bugetul primăriei. Asta vrea mica localitate din Timiş. Aşa că s-a folosit de bani europeni ca să scape de grija facturilor mari. A fost nevoie de 400.000 de euro, bani europeni, ca sediul primăriei să devină eficient energetic. 

Bono Cucalan, primar Dudeștii Vechi: Fondurile europene pot face foarte multe. Nu dorim să mai tăiem lemne, nu dorim să mai cumpărăm cărbuni sau să umplem rezervoarele cu motorină pentru cazanele acestea de tip vechi. 

Iulia Pop, reporter Observator: În niciuna dintre încăperile primăriei din Dudeştii Vechi nu mai există calorifere si nici clasicele aparate de aer condiţionat. Pardoseala este şi încălzită şi răcită în funcţie de anotimp, iar împreună cu sistemul performant de ventilaţie se obţin temperaturile dorite. 

Facturi cu 30-50% mai mici în Dudeștii Vechi, după investiția în primărie

Sistemul are si capacitatea de recirculare si purificare a aerului. Iar facturile sunt deja cu 30-50% mai mici. Şi s-ar putea reduce şi mai mult, în condiţiile în care primăria vrea să investească jumătate de milion de euro în panouri solare. 

Bono Cucalan, primar Dudeștii Vechi: Şi mai avem un proiect în derulare de încălzire a tuturor instituţiilor publice cu ape geotermale, care este de 6 milioane de euro.

Şi liceul din localitate a fost beneficiarul programului de eficientizare energetică. Aici investiţia a fost de un milion de euro.

Bono Cucalan – primar Dudeștii Vechi: În anii trecuţi cheltuiam până şi spre 200.000 de lei pe an pentru a cumpăra lemne. Aveam câţiva colegi fochişti care se ocupau.

Localitatea cu aproximativ 3000 de locuitori a atras până acum peste 8 milioane de euro

Angajată şcoală: Pentru noi a schimbat total aspectul faptul că am avut o grădiniță plină de igrasie, clase improprii pentru copiii noștri. Trebuie să fim mulțumiți că nu mai e mizerie înăuntru, temperatura va fi constantă, nu mai sunt calorifere unde era praf, păianjeni.

Și scoala generală este în reabilitare. Aici se fac lucrari de 2,7 milioane de euro. Autorităţile spun că în următorii doi ani comuna va deveni complet independentă energetic.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
1
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Prognoza meteo 13 septembrie 2022. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

Urmatoarea stire

Vaccinul Pfizer Covid autorizat de EMA, adaptat pentru subvariantele Omicron

Stiri pe aceeasi tema