Culisele discuțiilor de sistare a grevei profesorilorGÂNDUL a obținut declarații din culisele discuțiilor de sistare a grevei profesorilor. Sindicaliștilor din Buzău li s-ar fi spus ”că nu sunt posibilități financiare pentru creșteri salariale în această perioadă” susține profesorul Ion Dobre, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar ”Prof. Ion Neacșu”.

Deși în cadrul întâlnirii de joi dintre liderii sindicali și reprezentanții Guvernului, profesorii au solicitat majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25%, sindicaliștilor din Buzău li s-ar fi spus ”că nu sunt posibilități financiare pentru creșteri salariale în această perioadă”.

Liderul sindical Ion Dobre a povestit pentru GÂNDUL că profesorilor li s-au menționat următoarele aspecte legate de posibilitatea creșterilor salariilor în educație:

”Bugetul este în derulare, avem anumite condiționări din partea UE vizavi de ce se întâmplă cu PNRR, că se pierd niște bani, că nu se pot găsi soluții juridice la momentul ăsta pentru a ne acorda o creștere salarială” a declarat Ion Dobre că li s-ar fi transmis celor 8 lideri de sindicat prezenți la întâlnire.

Un alt aspect menționat de președintele SÎP este că profesorii s-au simțit jigniți de faptul că Guvernul a luat în calcul oferirea unor ”tichete sociale”:

”Colegii mei au menționat jignirea, umilința la care am fost supuși prin faptul că ni s-au oferit niște tichete sociale, că așa au și sunat inițial. Termenul s-a schimbat în timpul discuțiilor de ieri de la întâlnirea respectivă, au reproșat că ei nu sunt asistați sociali și că refuză acele ajutoare financiare de respectiv 1000 de lei acum și 1500 de lei în toamnă” a menționat liderul SÎP.

Promisiuni de creșteri salariale pentru profesori ”de la 1 ianuarie”

O perspectivă de creșteri salariale pentru profesori a fost avansată începând cu data de 1 ianuarie, perspectivă de timp mult prea îndelungată pentru a putea fi luată în calcul ca fiind o certitudine a declarat profesorul Ion Dobre:

”Da, ni s-a dat o perspectivă de timp. Este în discuție o lege de salarizare unitară, o altă lege de salarizare unitară, deși noi nu am reușit să punem în aplicare  pe cea în vigoare, Legea 153 din 2017. Informațiile noastre sunt că doar Ministerul Educației a trimis o grilă cât de cât acceptabilă. E doar o informație, nu știu dacă e reală sau nu. La întâlnire mi-a spus că nu e adevărat, că Legea este într-un stadiu avansat, că undeva prin septembrie va fi gata și că de la 1 ianuarie va produce efecte.

Ori noi dacă am avut o lege, care pentru cadrele didactice s-a decalat, în sensul în care trebuia să fie aplicată din 2020, și an de an ea a fost amânată prin Legea Bugetului de stat și am ajuns ca nici în anul 2023, aproape la jumătatea lui, pentru o anumită parte dintre noi această lege să nu fie pusă în aplicare, atenție, după 3 ani de zile, ce…

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema