Cuba, ultima țară care a legalizat căsătoriile gay


Autoritatea Electorală din Cuba a anunţat luni, 26 septembrie, că noul cod al familiei, care include căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi mama surogat, a fost „votat” prin referendum. Rezultatele parțiale arată 66% dintre sufragii favorabile sondajului.

„Codul familiei a fost aprobat de popor. Voturile numărate arată o tendinţă ireversibilă”, a declarat preşedintele Consiliului Electoral Naţional (CEN), Alina Balseiro, la televiziunea de stat de la Havana.

Participare la vot covârșitoare

Conform unor rezultate aproape definitive, prezentate de BBC, participarea la vot a fost de 74,01%, cu 66,87% în favoarea noului cod, şi 33,13% împotrivă, precizează CEN. Rezultatele din 36 de circumscripţii nu sunt cunoscute deocamdată, din cauza intemperiilor care au lovit estul insulei. Noua lege trebuia să obţină peste 50% din voturi pentru a fi aprobată şi a intra în vigoare în Cuba.

Textul, care înlocuieşte acum vechiul cod al familiei, care data din 1975, este unul dintre cele mai progresiste din America Latină în privinţa drepturilor sociale. El defineşte căsătoria ca uniunea între „două persoane”, legalizând astfel căsătoria între persoane de acelaşi sex, şi autorizează adopţia homoparentală.

Codul întăreşte drepturile copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale persoanelor cu handicap şi introduce posibilitatea de a recunoaşte legal mai mulţi taţi şi mai multe mame, în afară de părinţii biologici. De asemenea, permite posibilitatea unei mame surogat solidare, adică fără scopuri lucrative.

Întrebare la referendum: „Sunteţi de acord cu codul familiei?”

Circa 8,4 milioane de cubanezi au fost chemaţi la urne să răspundă cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu codul familiei?”. Susţinut puternic de guvern, votul în favoarea opţiunii „da” a făcut obiectul unei intense campanii oficiale, în stradă, la televiziune şi pe reţelele de socializare.

Este pentru prima dată când cubanezii au fost chemaţi să se pronunţe asupra unei legi prin referendum, acest tip de scrutin fiind până acum rezervat textelor constituţionale.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Reţeta celui mai bătrân paraşutist activ din Europa pentru menţinerea în formă. Are 88 de ani

Urmatoarea stire

Momentul teribil când două avioane de acrobație s-au prăbușit, după ce s-au ciocnit în aer. Piloții au murit pe loc VIDEO

Stiri pe aceeasi tema