Creşte vârsta de pensionare la români. Anunţul făcut de şeful Casei de PensiiVârsta de pensionare va creşte, astfel că mare parte din români vor ieşi la pensie mai târziu, când vor fi mai bătrâni, deşi speranţa de viaţă scade la noi în ţară, potrivit statisticilor.

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că vârsta de pensionare va creşte. 

Mai exact, așa cum prevede PNRR-ul, vârsta de pensionare va fi egalizată între femei și bărbați. Practic, femeile vor ajunge şi ele să se pensioneze la 65 de ani. 

Totul se va face însă eşalonat până în 2035, şi nu va fi vorba de o creştere abruptă.

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani, urmând ca aceasta să crească, etapizat, până în 2030, la 63 de ani.

Citeşte şi: Pensionarii care vor plăti impozit, după majorare. Câţi bani reţine statul de la români

Apoi, din 2035, femeile se vor retrage din activitate la 65 de ani, ca bărbaţii, potrivit măsurii incluse în PNRR.

Daniel Baciu: “Totul se va face eşalonat”

Un român plătit cu salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuţii, o pensie de stat de 1.275 de lei.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, șeful Casei de Pensii a subliniat faptul că o egalizare a vârstei de pensionare, asumată în PNRR, va fi atinsă eșalonat până în 2035.

“Vârsta de pensionare la bărbați la 65 de ani și la 63 la femei va fi atinsă în 2030. Decizia privind această vârstă va fi atinsă eșalonat. 

Ceea ce prevedere PNRR, o egalizare a vârstei de pensionare până în 2035, se va face tot eșalonat, astfel încât în 2035 se va ajunge la o egalizare, la 65 de ani”, a subliniat șeful Casei de Pensii.

Care este stagiul minim de cotizare

Mai mult, șeful Casei de Pensii a explicat care sunt modificările în ceea ce privește stagiul de cotizare.

“Legislația prevede ca stagiu minim să fie de 15 ani, iar stagiul complet de 35 de ani, și aceste stagii sunt bune în momentul de față. 

Ce vrem noi să obținem este că acest principiu al contributivității trebuie să fie mult mai pregnant în noul act normativ ce vizează sistemul public de pensii”, a mai spus Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.

Când mă pot pensiona – este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate…

Citeste continuarea pe www.antena3.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema