Crește presiunea pe generalul care a dat lovitura de stat în Niger: Țările din Africa de Vest țin un summit extraordinar / Junta susține că e iminentă o intervenție militară


Țările din Africa de Vest se reunesc duminică la Abuja pentru un „summit extraordinar” pentru a evalua situația din Niger în urma loviturii de stat militare, fiind probabil să fie impuse sancțiuni.

Abdourahmane Tiani s-a autoproclamat lider al NigeruluiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Junta care a preluat puterea în Niger susține că summitul reprezintă o amenințare de “intervenție militară iminentă”, transmite AFP.

Crește presiunea pe generalul care preluat puterea cu forța în Niger

Presiunea crește zi de zi asupra noului lider autoproclamat al țării, generalul pucist Abdourahamane Tiani, șeful gărzii prezidențiale nigeriene, care a fost la originea căderii lui Mohamed Bazoum, ținut captiv timp de patru zile.

La finalul acestui summit, Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS, 15 membri) ar putea impune sancțiuni Nigerului, unul dintre membrii săi, și să calce pe urmele UE și Franței, care au decis să își suspende ajutorul bugetar și chiarajutorul de securitate, în cazul Uniunii Europene.

Summitul trebuia să înceapă la ora 09:00 GMT, dar începerea sa a fost amânată. Acesta va fi prezidat de șeful statului nigerian Bola Tinubu, care se află în fruntea blocului vest-african de la începutul lunii.

Tinubu a condamnat miercuri lovitura de stat și a promis că organizația și comunitatea internațională vor „face totul pentru a apăra democrația” și “menținerea” acesteia în subregiune.

Junta susține că e iminentă o intervenție militară

Liderul Ciadului, Mahamat Idriss Déby Itno, a cărui țară nu este membră a ECOWAS, dar se învecinează cu Niger, a fost de asemenea invitat la summit și a sosit la Abuja în cursul dimineții.

Sâmbătă seară, junta care a dat lovitura de stat puciul a denunțat această reuniune regională, despre care a spus că are ca „obiectiv validarea unui plan de agresiune împotriva Nigerului”.

Aceasta consideră reuniunea drept o amenințare cu “o intervenție militară iminentă la în Niger, în colaborare cu țări africane care nu sunt membre ale organizației și cu anumite țări occidentale”, potrivit unei declarații citite de un membru al juntei, Amadou Abdramane, la televiziunea națională.

Sancțiuni și ultimatumuri au fost deja impuse de alte țări. Franța a anunțat sâmbătă că își suspendă ajutorul pentru dezvoltare acordat Nigerului, care se ridica la 120 de milioane de euro în 2022.

Vineri, Uniunea Africană (UA) a dat armatei un ultimatum de 15 zile pentru a restabili „autoritatea constituțională”.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, l-a asigurat pe Bazoum de „sprijinul de neclintit” al Washingtonului, afirmând că lovitura de stat pune în pericol „parteneriatul” dintre Statele Unite și Niger.

Nigerul, un centru de luptă contra jihadismului

Situat în inima Sahelului, Nigerul este una dintre cele mai sărace țări din lume, un vast teritoriu deșertic cu…

Citeste continuarea pe www.hotnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema