Cred că aderarea la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru pentru România


Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, luni seară, că subiectul aderării României la Spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru România. Geoană apreciază că românii au sentimentul că sunt la periferia Europei, în timp ce ar trebui să fie în centrul Europei, subiectul fiind „foarte dureros”.

Întrebat, luni seară, la Antena 3, despre frustrarea românilor care nu au fost primiţi în Spaţiul Schengen, Mircea Geoană a subliniat că subiectul este unul dureros şi reprezită o acumulare de frustrare.

„Este adevărat că subiectul Schengen este unul foarte dureros şi el este, de fapt, mai degrabă simbolic, dureros, că el reprezintă o acumulare de frustrare. Putem să ne ferim de aceste cuvinte. Este frustrare şi mânie şi asta poate să conducă fie la energie pozitivă pentru o schimbare pozitivă sau energie negativă care înseamnă abandonul proiectului, inclusiv abandonul proiectului naţional de către foarte mulţi din cetăţeni ai noştri. Şi sunt mulţi români care suntem atât de adaptabili şi de inteligenţi ca români, chiar şi cei cu mai puţină carte, cei foarte educaţi, cu toţii suntem foarte inteligenţi.

Ne descurcăm excepţional de bine, individual suntem… şi e interesant să vezi în sondaje când îi întrebi Cum crezi că o să fie viaţa ta anul viitor? spun o să fie ok! Cum o să fie viaţa României? Ooo, complicată. Deci e o anumită tensiune, tensiune între dimensiunea individuală şi dimensiunea colectivă. Şi asta e o chestie mai veche, de încrede. De aceea cred că rezolvarea subiectului Schengen este o prioritate. Cred că rămâne o prioritate pentru pentru România. Dar este decât vârful icebergului”, a declarat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO este de părere că subiectul legat de Spaţiul Schengen nu are de-a face cu libera circulaţie, ci cu sentimentul că românii sunt la periferia Europei.

„Este o chestiune care nu este legată exclusiv de subiectul liberei circulaţiei, ci de sentimentul că suntem încă undeva la periferia Europei, în timp ce ar trebui să fim în centrul Europei, în sensul propriu şi politic. De aceea cred că vorbesc din nou de nivel de ambiţie. Mie îmi pare rău că s-au pierdut foarte mulţi din tinerii din toate ministerele şi din toate instituţiile din România care au făcut o preşedinţie de succes la Consiliul UE. De când mai găseşti tu o şansă să ai sute şi sute de tineri profesionişti care să înveţe cea mai complexă şi mai şi mai grea meserie de a negocia subiecte şi dosare europene. Sentimentul meu este că s-au risipit, s-au dus înapoi şi s-au lăsat acolo undeva”, a mai spus Geoană.

 

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema