[ditty id=108033]

COVID-19: Subvarianta Omicron XBB.1.5 ar putea deveni dominantă în Europa, în cel mult două luni


Subvarianta de coronavirus XBB.1.5 a Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în Statele Unite în octombrie şi este cel mai contagios vector al noului coronavirus până în prezent, reprezintă un “risc scăzut pentru populaţie în ansamblu”, potrivit ultimei evaluări publicate de ECDC, cu sediul la Stockholm. Acest risc este totuşi “moderat până la ridicat” pentru “persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, nevaccinate sau imunodeprimate”, potrivit agenţiei europene. Pentru ECDC, “există numeroase zone gri în legătură cu XBB.1.5 şi această evaluare s-ar putea schimba în săptămânile următoare”.

Subvarianta Omicron XBB.1.5 poate deveni dominantă în Europa

În timp ce în prezent reprezintă mai mult de 27% din infecţiile din Statele Unite, XBB.1.5 era responsabilă doar pentru 2,5% din cazurile de COVID-19 în ultimele săptămâni din 2022, potrivit ECDC. “Modelele matematice ale ECDC indică faptul că XBB1.5 ar putea deveni dominantă în Uniunea Europeană (…) în decurs de una până la două luni”, datorită “ritmului său de progres”, a estimat agenţia.

Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, “în prezent nu există dovezi că severitatea infecţiei cu XBB.1.5 este diferită de cea a altor subvariante ale Omicron”. În total, 38 de ţări au raportat cazuri de XBB.1.5, dintre care 82% în Statele Unite, 8% în Regatul Unit şi 2% în Danemarca, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeste continuarea pe observatornews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

CONCURS | Viză de America. Poți câștiga șansa de a participa la filmările următorului sezon America Express și premii săptămânale

Urmatoarea stire

Un român a mers în Spania pentru că i s-a promis un loc de muncă, însă a fost violat și trimis la cerșit

Stiri pe aceeasi tema

2022, norii tăi au fost grei

„2022, norii tăi au fost grei, 2023, arată-mi soarele, te rog”, este mesajul postat sâmbătă pe Facebook de…