Coreea de Nord a lansat și în ultima zi a anului nu una, ci trei rachete balistice


Și în ultima zi a anului 2022, regimul de la Pyongyang a dorit ca lumea să nu uite de existența Coreei de Nord, au comentat analiștii militari de la cotidianul ”Les Echos”. Sâmbătă, la prima oră, agențiile internaționale de presă – citând Statul major interarme sud-coreean – anunțau lansarea de către Coreea de Nord a trei noi rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Rachetele au fost lansate de la o bază din provincia Chunghwa, situată la sud de Pyongyang. Ele au parcurs în jur de 350 km, în direcția Mării Japoniei, ”reușind” să provoace și în ultima zi a anului tensiune în peninsula coreeană. Comitetul șefilor de Stat major interarme sud-coreean a calificat aceste noi lansări de rachete drept un ”act de provocare semnificativă” ce dăunează păcii și stabilității nu numai în peninsula coreeană, ci și în comunitatea internațională, o ”violare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU”…”Noi le condamnăm ferm și cerem să le oprească imediat”, se spune într-o luare de poziție scrisă difuzată de autoritățile militare sud-coreene presei, cu sublinierea că ”armata sud-coreeană se menține în stare de pregătire solidà pentru a răspunde cu fermitate oricărei provocări nord-coreene”.

Număr-record de lansări de rachete nord-coreene

Cu cele trei rachete lansate sâmbătă, Coreea de Nord încheie anul 2022 cu un număr-record de lansări de astfel de arme. Din cele 270 de lansări de rachete și experiențe nucleare efectuate de Pyongyang începând din 1984, mai mult de un sfert au avut loc anul acesta. La nivelul anului 2022, Coreea de Nord a lansat peste 90 de rachete de croazieră și balistice. A existat o situație, reamintesc surse militare sud-coreene citate de ”Les Echos”, când Coreea de Nord a lansat într-o singură zi 23 de rachete.

Citeste continuarea pe curierulnational.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Video| Un arădean și-a lovit bunicul, apoi i-a distrus mașina și geamurile casei

Urmatoarea stire

Într-un mesaj de Anul Nou, ministrul rus al Apărării afirmă că victoria este “inevitabilă”. Şoigu recunoaşte totuşi că situaţia din Ucraina este dificilă

Stiri pe aceeasi tema