Consulatul Onorific al Belgiei la Timișoara a fost inaugurat oficial. Omul de afaceri Ovidiu Șandor reprezintă regatul în zona de vest a României

Deja funcțional din luna martie, Consulatul Onorific al Belgiei de la Timișoara a beneficiat, miercuri seara, de o deschidere oficială. Demnitatea de consul onorific îi aparține omului de afaceri Ovidiu Șandor, la eveniment el l-a avut alături pe ambasadorul acestei țări la București, Philippe Benoit.

Cel mai important, acum, este modul în care va fi folosit noul consulat onorific pentru a ajuta atât belgienii din zonă, dar mai ales cum va putea stimula relațiile economice sau culturale.

Ținând cont că este vorba despre o țară importantă în arhitectura Europei, am acceptat cu mare drag această poziție. Legătura mea cu Belgia nu este una neapărat foarte strânsă din punct de vedere personal. Cred că important este ce încercăm să facem cu acest consulat. Pe de o parte este vorba de a sprijini persoanele și firmele belgiene din această regiune atunci când au dificultăți sau probleme. În același timp, ne propunem să fim catalizator al relațiilor culturale, academice, sociale a relațiilor dintre cele două țări, mai ales pentru a facilita contactul între persoanele și instituțiile din Belgia și regiune pe palierele pe care le considerăm importante. Cred că, alături de celelalte consulate din Timișoara și Belgia își are locul său în această constelație”, a declarat. Miercuri seara, Ovidiu Sandor, consulul onorific al Belgiei în zona de vest a României

Un număr de 100 dintre cele 4600 de firme belgiene din România sunt în Timiș. Aria de acoperire a consulatului onorific include județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Mehedinți.

La eveniment a fost prezent și primarul Timișoarei.

Sunt foarte bucuros că Belgia a ales ca Timișoara să fie unul dintre orașele în care a deschis un consulat. Pentru faptul că l-ați ales pe Ovidiu Sandor cred că unele țări ar putea fi invidioase pentru că nu este doar un antreprenor, ci o persoană care mereu a fost implicată în comunitate și a susținut proiectul Timișoara Capitală Culturală”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Prefectul Mihai Ritivoiu a precizat că România și Belgia sunt legate de multe lucruri comune.

Prefectul Mihai Rituvoiu a vorbit despre similitudinile existente între constituirea staului belgian și a celui român.

România şi Belgia au mai multe în comun decât poate părea. Ambele țări s-au format în negura secolului al XIX-lea cu implicarea diplomației franceze, prin unirea a două provincii şi cu rol de state tampon între trei imperii: Belgia la vest, între Franța, germani şi Marea Britanie (prin Olanda), iar România la est, între Imperiul Otoman, Imperiul Rus şi Imperiul Habsburgic. Constituția noastră din 1866 a fost puternic inspirată de cea Belgiei din 1831, una din cele mai liberale din acele vremuri. Sunt convins că domnul Ovidiu Şandor, primul consul onorific al Belgiei la Timişoara, va contribui activ la apropierea relațiilor dintre cele două țări. Este o personalitate a cetății, un om de afaceri care și-a pus amprenta la dezvoltarea Timișoarei moderne, o persoană respectată și sunt convins că relațiile de afaceri cu Belgia vor avea de câștigat”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.

Reprezentantul Consiliului Județean Timiș, Marian Vasile, e de părere că noul consulat onorific va ajuta la dezvoltarea relațiilor dintre regiunea de vest a României și Belgia.

În aceste momente ar trebui să ne aducem aminte puțin despre ilustrul nostru Nicolae Titulescu, care spunea că „Sinceritatea și cunoașterea reciprocă asigură premisele unui succes permanent. Sunt convins că activitatea Consulatului Onorific va fi sub aceste auspicii și că vom colabora foarte bine la nivel instituțional. Pe domnul Ovidiu Sandor îl cunosc de mulți ani, îi cunosc viziunea foarte bună, știu că pătrunde foarte bine în mecanismele fine ale societății la nivel psihologic și social, îi cunosc realizările la nivel economic și cultural și mi-aș permite să spun că evenimentele pe care le-a organizat reprezintă mărci de excelență la nivel internațional”, a declarat Marian Constantin Vasile.

În acest moment, la Timişoara funcționează trei consulate generale, ale Germania, Serbiei şi Italiei, şi 15 consulate onorifice: Austria, Bulgaria, Cehia, Franța, India, Macedonia, Moldova, Olanda, Peru, Spania, Suedia, Tunisia, Ungaria, Polonia și Belgia.

Consulatul Onorific al Belgiei poate fi găsit la parterul Casei ISHO, pe bulevardul Take Ionescu nr. 46C. Consulatul poate fi contactat telefonic la numărul 0371336363 și este deschis de luni până vineri, între orele 9 și 17,30.

Citeste continuarea pe debanat.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

BihorStiri.ro Conferința Spatele omului, o postură polemică. Teatru și pictură

Urmatoarea stire

Prins de radar in centrul Bacaului cu 138 km/h. Barbatul a fugit de politie

Stiri pe aceeasi tema