Consiliul Constituțional cenzurează parțial contestatul proiect de lege de reformă a sistemului de pensii. Majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani rămâne în vigoare


Consiliul a validat în ansamblu proiectul de lege, cu următoarele excepții:

  • articolul 2, referitor la ceea ce se numește în mod obișnuit „indicele de vechime”; –
  • articolul 3, referitor la „contractul de muncă pentru persoanele cu vechime”; –
  • articolul 6, care a adus anumite modificări la organizarea colectării contribuțiilor de securitate socială;
  • anumite dispoziții ale articolului 10, referitoare la condițiile de deschidere a dreptului la pensie anticipată pentru funcționarii publici care și-au încheiat activitatea într-un post clasificat ca activ sau superactiv în cursul celor zece ani anteriori la data titularizării lor
  • anumite dispoziții ale articolului 17, privind monitorizarea individuală specifică în beneficiul angajaților care lucrează sau au lucrat în locuri de muncă sau activități care sunt expuse în mod special la anumiți factori de risc profesional,
  • și articolul 27, care introduce un sistem de informare a persoanelor asigurate cu privire la sistemul de pensii prin repartiție.

„Fără a aduce atingere conformității conținutului lor cu alte cerințe constituționale, Consiliul a cenzurat, prin urmare, aceste șase seturi de dispoziții, care sunt detașabile din punct de vedere juridic de restul legii.” se spune în comunicatul Consiliului Constituțional.

Articolul 7 care prevede majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani nu a fost declarat neconstituțional, iar sindicatele, care se opun categoric acestei schimbări, au declarat că vor continua protestele dacă articolul rămâne nemodificat.

Acum președintele Emmanuel Macron are de ales între a promulga textul fără articolele invalidate sau să-l trimită pentru o nouă dezbatere în parlament, dar toate indicațiile sunt că șeful statului va promulga legea în următoarele 48 de ore.

Milioane de persoane au demonstrat pe străzile Franței în ultimele trei luni și mulți alții au participat la greve în semn de protest împotriva intenției guvernului de a schimba vârsta de pensionare.

Consiliul Constituțional a respins însă validitatea propunerii de referendum de inițiativă partajată (parlamentari + cel puțin 10% din corpul electoral) privind fixarea limitei de 62 de ani pentru pensionare.

Demonstrațiile din apropierea Palais Royal – sediul Consiliului Constituțional – au fost interzise și clădirea este înconjurată de forțele de ordine.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema