Consilierii municipali din Sofia vor dezbate joi dacă demontează Monumentul Armatei Sovietice / Comisia de cultură a aprobat proiectul, după ce socialiștii s-au exprimat împotrivă și au părăsit sala


Consilierii municipali din comisia pentru educație și cultură din Sofia au votat în favoarea demontării și mutării monumentului de 45 metri înălțime dedicat Armatei Sovietice. Alianța „Bulgaria Democratică” a votat pentru, sprijinul venind și din partea GERB. Partidul Socialist Bulgar (BSP) s-a pronunțat împotrivă, iar consilierii săi au părăsit demonstrativ sala înainte de vot, scrie Novinite.

„Este important să se facă un prim pas care este așteptat de 30 de ani. Monumentul ocupantului, care este de trei ori mai înalt decât cel al lui Vasil Levski din Sofia, ar trebui să elibereze acest spațiu”, a declarat Marta Georgieva de la „Bulgaria Democratică”.

„Cred că a venit timpul, din punct de vedere istoric, ca acest monument să fie mutat. Repet – mutat, nu distrus. Ar trebui să meargă la locul său de drept în Muzeul de Artă Socialistă sau oriunde vom decide”, a declarat Dr. Anton Koychev de la GERB.

„Trebuie să lăsăm monumentele acolo unde sunt. Lupta și bătălia noastră cu monumentele nu rezolvă nicio problemă. După aceeași logică, cineva din acest Consiliu Municipal ar trebui să decidă să mute monumentul dedicat piloților americani care au bombardat Sofia de la intrarea în Cimitirul Central”, a replicat Kaloyan Pargov de la BSP.

Proiectul pentru mutarea monumentului aparține alianței „Bulgaria Democratică” și a fost înaintat spre examinare în urmă cu trei ani. Sprijinul vine acum din partea GERB, după ce liderul partidului a cerut consilierilor să susțină înlăturarea acestuia.

Comisia a adoptat un raport care îl însărcinează pe primarul Sofiei să solicite statului să mute Monumentul Armatei Sovietice, care este proprietate de stat, din „Grădina Prințului” (Knyazheska Gradina) și să plaseze figurile sculpturale și basoreliefurile de la Galeria Națională în Muzeul de Artă din perioada socialistă sau pe un alt teren adecvat în afara părții centrale a orașului Sofia.

Miercuri, raportul privind relocarea monumentului urmează să fie analizat de Comisia pentru planificare teritorială, arhitectură și politica locuințelor.

Joia aceasta, problema va fi discutată și în cadrul unei ședințe a Consiliului Municipal.

Monumentul a fost construit în 1954, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a eliberării de către armata sovietică, ceea ce reprezintă interpretarea generală rusă a istoriei militare complexe a Bulgariei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Jennifer Lopez, fotografii incendiare în lenjerie intimă. Artista a devenit ambasadorul acestui brand

Urmatoarea stire

Barometrul e-Commerce: AMRO – Femeile cumpără mai des online. 2 din 3 femei au plasat cel puţin o comandă online în cursul anului 2022

Stiri pe aceeasi tema