Apar primele date ale consecinței războiului din Ucraina. Analiști ai Financial Times demonstrează că în urma acestui conflict, Europa se prăbușește economic față de SUA, care înflorește. Ieri, Ursula von der Leyen a anunțat un nou pachet de 50 de miliarde de euro, pe patru ani, ajutor financiar pentru Ucraina.
“Războiul din Ucraina a reactivat alianţa transatlantică, dar relaţia dintre SUA şi aliaţii europeni este din ce în ce mai dezechilibrată. Economia SUA este acum considerabil mai bogată şi mai dinamică decât cea a Uniunii Europene sau a Marii Britanii, iar decalajul creşte. Acest lucru va avea impact mult peste standardele de trai relative. Dependenţa Europei de SUA în materie de tehnologie, energie, capital şi protecţie militară subminează constant orice aspiraţii ar avea Uniunea Europeană pentru «autonomie strategică»”, observă editorialistul Gideon Rachman într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul “Europa a rămas în urma Americii, iar decalajul se accentuează / De la tehnologie la energie, la pieţe de capital şi la universităţi, Uniunea Europeană nu poate concura cu SUA.”
Ce interes are Administrația americană?
Poate că asta a și urmărit Administrația Biden. Să sărăcească principalul partener economic! Cui prodest? E greu de înțeles egoismul american.
Dacă în timpul președinției lui Donald Trump, principiul “America great again” a fundamentat o serie de măsuri economice și financiare pentru reducerea deficitului balanței comerciale SUA-UE, astăzi, câștigătoare nete sunt Statele Unite ale Americii.
Ajutor american pentru relocarea fabricilor
După pandemia restrictivă, a venit războiul copleșitor.
Sancțiunile impuse Moscovei au provocat cea mai mare criză energetică în Europa. Doar cu scopul nedeclarat ca America să-și vândă gazul lichefiat de trei ori mai scump?
Administrația Biden a dat facilități uriașe companiilor europene, care-și relochează unitățile de producție în SUA, în timp ce Bruxelles-ul a fost tot mai înțelegătoare cu puterea dominantă a celor mari opt firme de IT.
Dacă în trecut Europa producea 44 % din producția mondială de conductori, acum doar 9%.
Editorialistul Gideon Rachman evidențiază că în anul 2008, economia UE era mai puternică decât cea a SUA. De atunci, aceasta s-a depreciat constant.
În 2008, economia UE era mai mare decât a SUA
Jeremy Shapiro şi Jana Puglierin, de la Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), au evidenţiat – potrivit editorialului din Financial Times – următorul lucru: “În 2008, economia UE era oarecum mai mare decât a Americii: 16.200 de miliarde de dolari, faţă de 14.700 de miliarde de dolari. Până în 2022, economia SUA crescuse până la 25.000 de miliarde de dolari, iar…