Condamnare cu suspendare pentru trei directori din Tel DrumTrei directori ai companiei Tel Drum ÔÇô despre care DNA sus┼úine c─â era controlat─â de Liviu Dragnea ÔÇô au fost condamna┼úi vineri de Tribunalul Bucure┼čti la c├óte trei ani ├«nchisoare cu suspendare, ├«ntr-un dosar privind fraude cu fonduri europene, cu prejudiciu de aproape un milion de euro.

Este vorba de Petre Piti┼č, Mircea Vi┼čan ┼či Florea Neda, care au primit trei ani cu suspendare ┼či efectuarea a 120 de zile munc─â neremunerat─â ├«n folosul comunit─â┼úii ├«n cadrul Prim─âriei Alexandria sau Prim─âriei comunei Nanov.

Aceea┼či pedeaps─â a primit ┼či Ion Florian, reprezentant al firmei WFA Impex SRL.

├Än acela┼či dosar, compania Tel Drum a fost condamnat─â la plata unei amenzi penale de 240.000 lei pentru s─âv├ór┼čirea infrac┼úiunii de folosire sau prezentare cu rea-credin┼ú─â de documente ori declara┼úii false, inexacte sau incomplete, dac─â fapta are ca rezultat ob┼úinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori ├«n numele ei.

În plus, Tel Drum are interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice pe o perioada de 2 ani.

Acelea┼či dispozi┼úii au fost aplicate ┼či ├«n cazul firmei WFA Impex SRL ÔÇô amend─â de 240.000 lei ┼či interdic┼úii la licita┼úii publice pe o perioad─â de doi ani.

Pe de alt─â parte, tribunalul a admis ac┼úiunea civil─â exercitat─â de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či a dispus obligarea ├«n solidar a inculpa┼úilor ┼či a celor dou─â firme la plata prejudiciului de 4.849.375 lei.

De asemenea, a fost men┼úinut─â interdic┼úia ini┼úierii procedurii de dizolvare sau lichidare a companiei Tel Drum, dispus─â de Tribunalul Bucure┼čti ├«n anul 2018.

Decizia nu este definitiv─â ┼či poate fi atacat─â cu apel.

Potrivit DNA, ├«n anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de Tel Drum ├«n cadrul programului ÔÇ×Cre┼čterea Competitivit─â┼úii EconomiceÔÇŁ, finan┼úat din fonduri europene. ├Än cadrul proiectului, Tel Drum SA urma s─â achizi┼úioneze o ÔÇśsta┼úie mobil─â de mixturi asfaltice pentru cre┼čterea competitivit─â┼úii economice a SC Tel Drum SAÔÇÖ. Proiectul trebuia implementat p├ón─â la data de 31 decembrie 2015.

Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anun┼úul de achizi┼úie de bunuri (sta┼úia mobil─â), iar ├«n urma derul─ârii etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri, a fost declarat─â c├ó┼čtig─âtoare firma WFA Impex SRL. Dup─â depunerea cererii de rambursare ├«n luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit ├«n cadrul proiectului suma nerambursabil─â de 4.849.375 lei, sum─â apropiat─â de valoarea maxim─â eligibil─â, majoritatea, ┼či anume 4.170.462 lei, provenind din fonduri europene.

Procurorii sus┼úin c─â reprezentan┼úii Tel Drum ÔÇô Mircea Vi┼čan, Petre Piti┼č ┼či Neda Florea ÔÇô ┼či reprezentantul WFA Impex SRL ÔÇô Ion Florian ÔÇô au ├«nc─âlcat, pe de o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare ┼či, pe de alt─â parte, au ├«ntocmit documente care atestau fapte ┼či ├«mprejur─âri nereale (documente utilizate ulterior ├«n ob┼úinerea fondurilor nerambursabile).

Adic─â, au simulat procedura de atribuire, reprezentan┼úii Tel Drum SA fiind ├«n realitate cei care au negociat pre┼úul ┼či condi┼úiile achizi┼úiei utilajului de la firma furnizoare, ├«n timp ce WFA Impex SRL a fost doar un interpus scriptic ├«n procedur─â (aceast─â societate nu avea nici experien┼úa ┼či nici capacitatea de a furniza utilajul), iar pe de alt─â parte au dat firmei WFA Impex SRL informa┼úiile privind derularea proiectului, condi┼úiile de participare ┼či documenta┼úia tehnic─â ├«nainte de publicarea anun┼úului de cerere de oferte.

Prin aceasta a fost eliminat caracterul concuren┼úial al procedurii de atribuire ┼či au ├«ntocmit ┼či au depus declara┼úii privind lipsa conflictului de interese ├«ntre reprezentan┼úii beneficiarului ┼či ofertant, de┼či WFA Impex SRL era ├«ntr-o situa┼úie de afiliere cu Tel Drum SA, iar ├«ntre Petre Piti┼č, Neda Florea ┼či Ion Florian era at├ót o rela┼úie profesional─â, c├ót ┼či una personal─â, firma func┼úion├ónd ca o societate satelit pentru Tel Drum SA.

Mai mult, arat─â DNA, ace┼čtia ar fi m─ârit ├«n mod nejustificat valoarea devizului general depus de WFA Impex SRL, Tel Drum SA fiind de acord s─â achite suma de 200.000 lei f─âr─â TVA pentru amenajarea terenului, de┼či terenul era deja amenajat ┼či cimentat, suma de 560.000 lei pentru asisten┼ú─â pentru montaj (de┼či acesta se f─âcea sub ├«ndrumarea furnizorului principal ┼či cu muncitorii de la Tel Drum SA) ┼či suma de 871.840 lei pentru cheltuieli diverse ┼či neprev─âzute.

Ar fi ├«ntocmit procesele verbale cu privire la derularea procedurii de atribuire ┼či nota justificativ─â de atribuire cunosc├ónd c─â procesul de atribuire este simulat ┼či c─â ├«n cauz─â exist─â un conflict de interese care ar fi dus la eliminarea ofertantului WFA Impex SRL din procedura de achizi┼úie (procesele verbale respective au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare) ┼či ar fi ├«ntocmit procesele verbale de predare-primire, recep┼úie ┼či punere ├«n func┼úiune, consemn├ónd aspecte nereale ├«n cuprinsul acestora, de┼či la momentul ├«ntocmirii documentelor utilajul nu era complet montat ┼či nici nu era pus ├«n func┼úiune (procesele verbale au fost utilizate ca documente justificative pentru cererea de rambursare).

Liviu Dragnea a fost trimis ├«n judecat─â ├«ntr-un dosar separat privind compania Tel Drum, pentru fraude ├«n contractele finan┼úate din fonduri publice (na┼úionale ┼či europene).

Citeste continuarea pe www.cotidianul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Au 75 ╚Öi 65 de ani, dar nu renun╚Ť─â la sal─â.┬áArnold Schwarzenegger ╚Öi┬áDolph Lundgren, poza╚Ťi ├«mpreun─â printre aparate de fitness

Urmatoarea stire

De ce blocurile din Hong Kong au găuri uriașe în mijloc? Motivul incredibil

Stiri pe aceeasi tema