Compania aeriană low-cost Blue Air a intrat în insolvență, potrivit unei decizii a Tribunalului București. Pe lista creditorilor sunt circa 90 de nume, persoane fizice, foşti angajaţi, dar şi instituţii precum ROMATSA.
In articol:
Judecătorii Secției a-VII-a Civilă a Tribunalului București au admis cererea Blue Air de intrare în insolvență, luni, 20 martie.
Citește și: Blue Air, pe mâna statului. Cum va arătă compania aeriană după ce Statul Român va deține 75% din acțiuni
Operatorul aerian Blue Air, care își anulase toate zborurile la începutul lunii septembrie 2022, intrase ulterior în portofoliul statului, care a preluat 75% din acțiuni.
Acum compania a intrat în insolvență, la propria cerere.
Compania low-cost a reușit astfel să propună o listă cu administratori judiciari care îi sunt favorabili, potrivit boardingpass.ro.
Ce înseamnă intrarea în insolvență a Blue Air
Operatorul aerian a beneficiat de protecția împotriva creditorilor săi, în baza prevederilor legale în materia concordatului preventiv.
La data de 22 februarie 2023, Tribunalul Bucureşti a dispus închiderea procedurii de concordat preventiv, constatând „nereuşita concordatului preventiv”.
Citește și: Pasagerii păgubiți de Blue Air au început să își recupereze banii
Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro
Începând cu acel moment, orice creditor eligibil putea solicita deschiderea procedurii de insolvenţă. Ulterior, compania şi-a solicitat singură intrarea în insolvenţă.
Pe lista creditorilor sunt circa 90 de nume, persoane fizice, foşti angajaţi, şi instituţii precum ROMATSA, potrivit News.ro.
În luna iulie 2022, Blue Air a primit o amendă de 2 milioane de euro de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu justificarea că, în decurs de un an, compania a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care au fost efectuate plăţi în valoare totală de peste 66 de milioane de lei, de către pasageri din 20 de state membre ale Uniunii Europene.
Cum a ajuns Blue Air în proprietatea statului
Blue Air a anunţat, pentru prima dată în 6 septembrie, că va suspenda toate cursele programate până în data de 12 septembrie, motivând la vremea respectivă poprirea tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului.
Administraţia Fondului pentru Mediu a decis a doua zi suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei.
La finele lunii septembrie, operatorul aerian low-cost a anunţat că nu va relua zborurile din 10 octombrie şi că se află în discuţii cu potenţialii investitori, creditori şi Guvernul României pentru a-şi restructura profilul de capital.
Statul a preluat apoi controlul companiei, ca urmare o garanţiei de 75% din acţiunile companiei pentru creditul-ajutor de stat acordat în urmă cu doi ani, conform planului discutat la nivelul Guvernului.
Statul Român a devenit la finele anului 2022, prin AAAS, acționar majoritar al Blue Air Aviation SA, entitate în care deține 75% din acțiuni.
Restul de 25% din acțiunile acestei companii sunt împărțite între Airlines Invest SA (1,191%) și Teodor Cristian Rada (23,809%).
Insolvența nu înseamnă faliment
Insolvența este situația în care compania nu mai are capacitatea financiară de a-și plăti datoriile față de creditori, instituții financiare, angajați sau parteneri de afaceri.
Intrarea în insolvență nu trebuie să fie confundată cu falimentul. Prin intrarea în insolvență o firmă poate alege alege să între și într-o procedură de reorganizare.