[ditty id=108033]

Comisia pentru Covid-19 din Parlamentul European vrea s─â o audieze pe Ursula von der Leyen cu privire la contractul cu Pfizer pentru vaccinuri

O invita┼úie nedorit─â ar putea ajunge ├«n cur├ónd ├«n cutia po┼čtal─â a Ursulei von der Leyen, din partea europarlamentarilor care conduc comisia pentru Covid-19 a Parlamentului European, care au decis s─â-i cear─â ╚Öefei Comisiei Europene s─â apar─â public ├«n fa┼úa comisiei, potrivit unui comunicat transmis ├«n exclusivitate publica╚Ťiei Politico de pre┼čedinta acesteia, eurodeputata belgian─â Kathleen Van Brempt, scrie News.ro.

Pre┼čedinta Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Parlamentarii vor să o întrebe pe von der Leyen despre rolul ei în negocierea unui contract masiv de vaccinuri împotriva coronavirusului, de mai multe miliarde de euro, semnat cu Pfizer în apogeul pandemiei.

În perioada premergătoare acestui contract, se spune că ea a făcut schimb de mesaje text cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.

ÔÇŁUniunea European─â a cheltuit o mul┼úime de resurse publice ├«n produc┼úia ┼či achizi┼úionarea de vaccinuri ├«n timpul pandemiei. Parlamentul are dreptul de a ob┼úine o transparen┼ú─â deplin─â asupra modalit─â┼úilor acestor cheltuieli ┼či a negocierilor preliminare care au condus la acesteaÔÇŁ, a spus Van Brempt ├«n comunicat.

P├ón─â acum, pre┼čedintele Comisiei a evitat ├«ntreb─ârile despre ceea ce s-a ├«nt├ómplat ├«n acele luni cruciale.

Nici ombudsmanul UE ┼či nici Curtea de Conturi nu au reu┼čit s─â arunce o lumin─â asupra tranzac┼úiilor tulburi.

Parchetul European, care are competen┼úe legale care le lipsesc celorlalte agen┼úii de supraveghere, a deschis o anchet─â asupra contractelor de vaccinuri, f─âr─â a spune dac─â pre┼čedintele Comisiei este ┼úinta acesteia.

Comisia parlamentar─â pentru Covid-19 a analizat acordul, al treilea ┼či cel mai mare contract semnat cu Pfizer ┼či partenerul s─âu german BioNTech, ┼či a audiatt p├ón─â acum Curtea de Conturi ┼či ombudsmanul.

Dar Bourla a refuzat invitaţiile, trimiţând un subaltern în locul său.

├Än conformitate cu regulile Parlamentului, invita┼úia va fi trimis─â pre┼čedintelui Parlamentului, Roberta Metsola, care va decide atunci dac─â ├«i va cere lui von der Leyen s─â participe la audiere.

Metsola este membr─â a grupului de centru-dreapta a Partidului Popular European, acela┼či care a plasat-o pe pre┼čedintele Comisiei ├«n rolul ei.

Invitaţia, dacă va fi făcută, nu va avea nicio forţă legală. La fel ca Bourla, von der Leyen poate refuza să apară. Dar, în condiţiile în care solicitările pentru o mai mare transparenţă devin din ce în ce mai puternice, pe măsură ce scandalul de corupţie Qatargate cuprinde Bruxelles-ul, ea ar putea simţi că nu poate spune nu.

Nu doar von der Leyen este în atenţia deputaţilor europeni.

Van Brempt a spus în comunicatul său că comisia va cere, de asemenea, revocarea privilegiilor Pfizer de acces la Parlamentul European, ca răspuns la refuzul lui Bourla de a fi audiat.

S-a ├«nt├ómplat ├«n trecut: parlamentarii au votat pentru interzicerea lobbyi┼čtilor Monsanto ├«n 2017, dup─â ce compania a refuzat s─â se prezinte la o audiere.

Dar m─âsura nu este automat─â, decizia ar trebui aprobat─â prin procesele interne ale Parlamentului. Iar deputa┼úii europeni individuali pot continua s─â se ├«nscrie lobbyi┼čti ai Pfizer ca oaspe┼úi priva┼úi.

Cu toate acestea, chiar ┼či m─âsurile simbolice ├«┼či au rolul lor, ├«n timp ce institu┼úiile UE ├«ncearc─â s─â-┼či repare daunele recente aduse reputa┼úiei lor.

ÔÇŁTransparen┼úa este esen┼úial─â pentru a asigura ├«ncrederea cet─â┼úenilor no┼čtri ├«n institu┼úiile europeneÔÇŁ, a explicat Van Brempt.

Citeste continuarea pe www.hotnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Tupeu marca Simona Halep. Fostul număr 1 mondial a uitat că se află în plin scandal de dopaj

Urmatoarea stire

United a învins City în Premier League

Stiri pe aceeasi tema