Comisia Europeană stabilește o serie de acțiuni de digitalizare a sectorului energetic pentru a spori eficiența energetică


Înainte de o reuniune crucială a Consiliului European care va avea loc joi și vineri la Bruxelles, Comisia Europeană a propus marți un nou regulament de urgență pentru a face față prețurilor ridicate la gaze în UE și pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă, printre măsurile luate în calcul fiind achizițiile comune de gaze, mecanisme de limitare a prețurilor la gaze printr-o plafonare țintită, utilizarea transparentă a infrastructurii și solidaritatea dintre statele membre, precum și eforturi continue de reducere a cererii de gaze.

“Războiul Rusiei împotriva Ucrainei are consecințe grave asupra piețelor energetice globale și europene. Acționăm în unitate și ne-am pregătit bine pentru iarna care urmează, umplându-ne depozitele de gaze, economisind energie și găsind noi furnizori”, a spus, la Strasbourg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o reuniune a Colegiului Comisiei Europene.

Alături de comisarul european energie, Kadri Simson, și a comisarului pentru servicii financiare, Mairead McGuiness, von der Leyen a asigurat că prin noul regulament, UE va putea abordare “prețurile excesive și volatile cu mai multă siguranță”.

“Vom introduce un mecanism temporar pentru a limita prețurile excesive în această iarnă, în timp ce vom dezvolta un nou punct de referință, astfel încât gazul natural lichefiat să fie tranzacționat la un preț mai corect”, a afirmat șefa Comisiei Europene, după ce state membre, precum Franța, au atras atenția că partenerii și furnizorii democratici ai Europei, Norvegia și Statele Unite, ar trebui să nu crească prețurile în contextul situației energetice și a obiectivului eliminării dependenței de hidrocarburile rusești.

În același timp, Comisia Europeană oferă statelor membre instrumente juridice pentru achiziționarea în comun de gaze de către UE.

“Asigurăm solidaritatea în materie de securitate a aprovizionării pentru toate statele membre și negociem cu furnizorii noștri de gaze de încredere pentru a asigura gaze la prețuri accesibile”, a precizat Ursula von der Leyen.

“Dar trebuie, de asemenea, să accelerăm investițiile în energiile regenerabile și în infrastructură. A investi mai mult și mai rapid în tranziția către o energie curată este răspunsul nostru structural la această criză energetică”, a mai indicat președinta Comisiei Europene.

 

Regulamentul de urgență propus de Comisia Europeană conține următoarele elemente principale:

Agregarea cererii din UE și achiziționarea în comun de gaze pentru a negocia prețuri mai bune și a reduce riscul ca statele membre să se supraliciteze reciproc pe piața mondială, asigurând în același timp securitatea aprovizionării în întreaga UE;

Avansarea lucrărilor pentru a crea un nou punct de referință pentru prețurile GNL până în martie 2023; și, pe termen scurt, propunerea unui mecanism de corecție a prețurilor pentru a stabili o limită dinamică a prețurilor pentru tranzacțiile de pe bursa de gaze TTF;

Norme de solidaritate implicite între statele membre în caz de penurie de aprovizionare, extinzând obligația de solidaritate la statele membre fără conexiune directă la conducte pentru a le implica și pe cele care dispun de instalații GNL; și o propunere de creare a unui mecanism de alocare a gazelor pentru statele membre afectate de o situație de urgență în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze la nivel regional sau la nivelul Uniunii.

În combinație cu măsurile deja convenite privind reducerea cererii de gaze și de energie electrică, stocarea gazelor și redistribuirea profiturilor excedentare din sectorul energetic, aceste noi măsuri vor îmbunătăți stabilitatea pe piețele europene de gaze în această iarnă și în perioada următoare. Măsurile vor contribui, de asemenea, la atenuarea în continuare a presiunii asupra prețurilor resimțite de cetățenii europeni și de industrie, asigurând în același timp securitatea aprovizionării și o piață internă funcțională. Comisia își va continua activitatea în alte domenii, inclusiv prin revizuirea Cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat în cursul acestei luni, precum și prin dezvoltarea în continuare a unor modalități de limitare a impactului prețurilor ridicate la gaze asupra prețurilor la electricitate.

În plus, Comisia va efectua o evaluare a necesităților privind REPowerEU pentru a accelera tranziția către o energie curată și pentru a evita fragmentarea pieței unice, în vederea formulării de propuneri pentru a spori puterea de foc financiară a UE pentru REPowerEU. De asemenea, Comisia propune o utilizare flexibilă și orientată a fondurilor politicii de coeziune pentru a aborda impactul actualei crize energetice asupra cetățenilor și întreprinderilor, utilizând până la 10% din alocarea națională totală pentru 2014-2020, în valoare de aproape 40 de miliarde EUR.

Citeste continuarea pe www.caleaeuropeana.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Top 60 seriale coreene – Listă cu cele mai bune seriale coreene pe care ar trebui să le vezi

Urmatoarea stire

Viaţa actriţei Catrinel Dumitrescu, un model de sensibilitate şi forţă interioară

Stiri pe aceeasi tema