Comisia Europeană întâmpină dificultăţi în demersul de înăsprire a abordării faţă de ChinaComisia Europeană le cere insistent statelor membre UE să analizeze posibilitatea introducerii unui regim de monitorizare a investiţiilor externe şi a unui sistem mai bine-coordonat pentru controlul exporturilor de tehnologie foarte sensibilă.

Însă un proiect privind strategia UE de securitate economică, vizualizat de Financial Times, sugerează că sunt necesare analize suplimentare înainte de a fi formulate propuneri legislative, în contextul în care Bruxellesul analizează modalităţi de intensificare a controlului asupra comerţului şi investiţiilor.

“Există o reticenţă generală din partea capitalelor UE privind o abordare care ar merge prea departe. Atenţia şi prudenţa caracterizează abordarea statelor membre – nu vor să depăşească limite în propunerea de noi instrumente, precum monitorizarea investiţiilor străine”, afirmă un oficial UE, sub protecţia anonimatului.

Doar 19 dintre cele 27 de state UE monitorizează investiţile din străinătate, iar monitorizarea investiţiilor externe ar duce Uniunea Europeană pe un teritoriu foarte sensibil. Statele Unite analizează de mult timp această idee, dar nici Administraţia Joseph Biden nu a anunţat încă un regim specific.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere o politică de reducere a riscurilor în relaţiile cu China, avertizând că Beijingul şi-a intensificat deliberat abordarea strategică, cu o atitudine “mai represivă pe plan intern şi mai incisivă pe plan extern”. Uniunea Europeană a anunţat în martie că trebuie să se asigure că firmele europene nu transferă capital şi expertiză pentru a contribui la consolidarea capabilităţilor militare şi de colectare a informaţiilor ale rivalilor sistemici, printre care se numără China.

Însă statele membre, printre care Germania şi Franţa, sunt sceptice în menţinerea unei abordări prea apropiate de linia SUA, în contextul în care îşi protejează relaţiile comerciale şi de afaceri cu China, a doua economie ca mărime din lume.

“Avem nevoie de o perspectivă clară asupra riscurilor şi asupra evoluţiilor acestora în timp. De aceea, Comisia Europeană şi statele membre vor aprofunda analizarea reţelelor esenţiale de aprovizionare şi a centrelor de tehnologie sensibilă, le vor supune testelor de rezistenţă şi vor stabili nivelul riscurilor”, arată un proiect de document al Comisiei Europene.

Însă un diplomat UE a declarat că reacţia capitalelor europene a fost “relativ lipsită de entuziasm”. “Este recunoscut faptul că este necesar un anumit cadru, dar abordarea este prudentă. Nu vrea nimeni ca această abordare să fie un nou instrument de protecţionism”, a explicat diplomatul citat, sub protecţia anonimatului.

“Toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva, dar vor un proces analizat foarte bine”, ţinând cont de mizele majore, a…

Citeste continuarea pe www.mediafax.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema