Pe 3 februarie, orașul East Palestine din statul American Ohio a început să semene cu fronturile Primului Război Mondial, după ce un tren care transporta compuși pe baza de clor a deraiat iar mai multe vagoane au luat foc. Autoritățile locale au declarat stare de urgență, dar lucrurile s-au înrăutățit câteva zile mai târziu, când autoritățile statului Ohio au decis arderea controlată a substanțelor toxice. Au fost eliberate în aer cantități importante de fosgen și acid clorhidric, substanțe folosite ca gaze de luptă în Primul Război Mondial.
Autoritățile federale au ajuns la concluzia că accidentul feroviar s-a produs din cauza unei defecțiuni la o osie.
Pe 16 februarie are loc un alt accident, în Michigan, implicând tot un tren care transporta substanțe periculoase. Nu există însă dovezi că zona ar fi fost contaminată.
Pe 19 februarie, în spatele unei biserici dintr-o localitate din apropierea Philadephiei a fost descoperită o bombă artizanală. Mai mulți internauți au atras atenția că în apropiere se afla o cale ferată. Bomba a fost preluată de autorități și neutralizata.
Acest sir de incidente a alimentat mai multe teorii ale conspirației, plecând de la faptul că au avut loc după ce jurnalistul Seymour Hersh a publicat un raport care arata ca sabotarea gazoductului Nord Stream a fost o operațiune americana. Ambasada Rusiei la Washington a cerut explicații din partea guvernului SUA chiar in ziua in care s-a produs deraierea trenului in statul Michigan.
Cei mai înfierbântați neoconservatori ar fi dorit ca la locul accidentelor să fie descoperit pașaportul lui Vladimir Putin sau măcar o șapcă ”Make America Great Again” care sa îngroape șansele unei candidaturi prezidențiale a lui Donald Trump. Nu s-a întâmplat asta. Dar Donald Trump Jr. a sugerat că Rusia ar putea fi responsabilă pentru accidentele feroviare. ”Avem accidente feroviare aproape zi de zi, exact după apariția raportului despre sabotarea Nord Stream 2, și niciun reporter nu a întrebat dacă nu cumva aceasta este riposta prin care Rusia ne ataca infrastructura. Sper să nu fie așa, însă cine crede că aceasta este doar o simplă coincidență?”, a scris Trup Jr. pe Twitter.
Așa cum Casa Albă și Departamentul de Stat au arătat că raportul lui Seymour Hersh este o mare dezinformare, la fel au reacționat și la suspiciunile exprimate de fiul fostului președinte Trump.
Indiferent de cauza producerii lor, aceste accidente pot cântări în ecuația electorală din SUA. În timp ce președintele Joe Biden, vicepreședinta Kamala Harris și secretarul de Stat Antony Blinken se aflau în turnee diplomatice în Europa (la Conferința de Securitate de la Munchen, în Turcia și Grecia sau la Kiev si la Varșovia), fostul președinte Donald Trump a anunțat că se va deplasa la locul accidentului din Ohio. Într-un moment in care Statele Unite se confruntă cu o mulțime de probleme interne – inflație, imigrație masiva din America Latină, infracționalitate tot mai ridicată, scindarea societății din cauza promovării excesive a identități rasiale și a celei de gen – mișcarea lui Donald Trump este considerată foarte inspirată de către mulți comentatori, care considera ca vele 17 voturi din Colegiul Electoral pe care le are statul Ohio pot fi extrem de importante la alegerile din 2024.
The post Coincidențe sau ripostă a Rusiei? appeared first on Cotidianul RO.