Ciudatul caz al celor 10 nave de război trimise de Rusia în Marea Neagră. De ce au plecat subit din portul Novorossiisk


Ministerul Apărării din Marea Britanie semnalează în analiza zilnică asupra războiului din Ucraina că cel puțin 10 nave ale Flotei ruse de la Marea Neagră au părăsit brusc baza Novorossiisk, aflată la 150 de kilometri de Strâmtoarea Kerci, pe data de 11 ianuarie.

Potrivit informării, având în vedere tipul și numărul de nave care au ieșit pe mare în același timp, ar fi vorba, cel mai probabil, despre o dispersare a flotei, ca răspuns la o amenințare specifică la adresa bazei pe care ar fi identificat-o Rusia.

Londra mai notează că este puțin probabil ca desfășurarea să reprezinte pregătiri pentru lansări de rachete de croazieră de pe mare. În plus, este foarte puțin probabil ca flota să se pregătească pentru operațiuni de asalt amfibie, a mai adăugat Ministerul britanic al Apărării. Flota rusă a Mării Negre rămâne în mare parte ținută pe loc de amenințările percepute ca provenind din partea Ucrainei și continuă să prioritizeze protecția forțelor în detrimentul operațiunilor ofensive sau de patrulare, se mai arată în evaluarea britanicilor.

Explicația platformei Navalnews

Conform platformei Navalnews.com, în dimineața zilei de 11 ianuarie, mai multe submarine și nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră au părăsit simultan Baza Navală din Novorossiisk și au ieșit pe mare. Acest lucru este extrem de neobișnuit și poate indica operațiuni în curs de desfășurare.

Între navele de luptă care au părăsit portul Novorossiisk se află și nava de desant Petr Morgunov din clasa Ivan Gren a Flotei ruse de Nord, care este cea mai mare navă de acest tip aflată în prezent în Marea Neagră. De asemenea, sursele Navalnews au semnalat ieșirea pe mare a tuturor celor trei submarine Proiect 636.3 din clasa Improved Kilo aflate în bază, dar și a altor nave de luptă.

În urma exodului navelor și submarinelor Baza Navală Novorossiisk a rămas atât de goală, cum nu a mai fost de multe luni. În ultima perioadă, nava de desant Petr Morgunov a transportat provizii din Rusia continentală către Sevastopol, ca urmare a atacului ucrainean din 08 octombrie 2022 asupra podului peste Strâmtoarea Kerci. Deși Rusia a reușit în mare măsură repararea acestuia, podul rămâne cu o capacitate limitată de transport. Astfel, navele de desant ale Forțelor Navale ruse sunt puse în mișcare pentru diverse transporturi.

Cu toate acestea, prezența submarinelor pe mare sugerează faptul că este vorba despre mai mult decât o misiune de aprovizionare. Una dintre explicații ar putea viza faptul că ieșirea în masă a navelor și submarinelor din port poate reprezenta un exercițiu privind testarea disponibilității echipajelor sau, eventual, o măsură de precauție împotriva unei amenințări iminente. Baza Navală Novorossiisk nu a fost, până în prezent, în raza dronelor aeriene ucrainene.

Pe de altă parte, în ciuda distanței față de coasta controlată de Ucraina, aceasta se află în raza de acțiune a dronelor maritime ucrainene. Este vorba de ambarcațiuni de mici dimensiuni, încărcate cu explozibili. Ele sunt bine cunoscute pentru atacul de la Sevastopol din 29 octombrie 2022. Navalnews amintește că una dintre acestea a lovit și portul Novorossiisk pe 18 noiembrie 2022.

Deși a cauzat daune limitate, a transmis mesajul că baza se află la îndemâna dronelor maritime. Rusia a pus deja în aplicare măsuri de apărare sporită pentru bazele sale navale din Marea Neagră. În acest fel, navele de luptă și submarinele ar trebui să fie în siguranță în baze, fără să fie nevoie să iasă pe mare. Ca urmare, o astfel de explicație pare destul de puțin convingătoare, mai notează Navalnews.

Tot această platformă sugerează că o altă posibilitate ar consta în implicarea navelor și submarinelor în pregătirea unei noi operațiuni. Ultima dată când a fost semnalată o creștere neobișnuită a activității flotei ruse din Marea Neagră, aceasta a precedat executarea unor atacuri ample cu rachete asupra Ucrainei. Submarinele din clasa Improved Kilo au fost folosite pentru a lansa atacuri cu rachete de croazieră de tip Kalibr asupra Ucrainei. Acestea au fost retrase în mare parte din Sevastopol în luna septembrie 2022, în urma atacului cu drone ucrainene asupra orașului-port.

Submarinele au revenit însă la Sevastopol pentru a încărca rachete Kalibr. Dar trei din cele cinci submarine (patru Improved Kilo și unul Kilo original) prezente în Marea Neagră s-au aflat la Novorossiysk de mai multe săptămâni. Acest lucru nu explică exodul în masă, deoarece ar fi pentru prima dată când trei submarine ar putea fi implicate simultan în executarea unui singur atac. Iar navigația lor către Sevastopol pentru a se înarma ar fi probabil efectuată într-un alt mod.

Mai mult, combinația între submarine și nave de desant sugerează, de asemenea, că nu este vorba despre atacuri cu rachete. Cea mai îndrăzneață dintre explicațiile pentru ieșirea navelor și submarinelor din Novorossiysk ar consta în pregătirea unei operații de desant. Acest lucru ar putea viza sud-vestul Ucrainei, pentru a stabili un pod terestru către Transnistria. Submarinele ar putea fi implicate în misiuni mai largi, care să sprijine activitatea navelor de desant. Cu toate acestea, debarcările ar putea părea nerealiste, ținând cont de soarta unor încercări similare de la începutul conflictului din Ucraina. Deși au existat frecvent amenințările, debarcările nu au venit niciodată.

Rusia a crescut numărul de port-rachete în Marea Neagră

Rusia și-a mărit flota navală în Marea Neagră. Începând cu 14 ianuarie 2023, există șapte nave inamice în serviciu de luptă în Marea Neagră, inclusiv un transportator de rachete de croazieră Kalibr cu o salvă totală de opt rachete, a anunțat Marina ucraineană.

Ulterior, Comandamentul Operațional „Sud” a raportat că Federația Rusă a mai pus în serviciul de luptă un transportator de rachete de suprafață și unul subacvatic în Marea Neagră.

„În prezent, există 20 de rachete Kalibr pe navele din Marea Neagră”, a spus armata ucraineană, îndemnând oamenii să nu ignore semnalele de avertizare aeriene.

În Marea Azov, Rusia continuă să controleze comunicațiile maritime menținând două nave în serviciu de luptă. Există nouă nave inamice în Marea Mediterană, dintre care cinci transportă 72 de rachete Kalibr.

Potrivit Marinei, sâmbătă prin strâmtoarea Kerci-Yenikal au trecut:

– spre Marea Azov – 41 de nave, dintre care 25 se deplasau din strâmtoarea Bosfor;

-spre Marea Neagră – 11 nave, trei dintre ele și-au continuat mișcarea în direcția strâmtorii Bosfor.

Marina ucraineană a subliniat că Federația Rusă continuă să încalce Convenția internațională pentru siguranța vieții pe mare (SOLAS) din 1974 prin dezactivarea sistemelor de identificare automată (AIS) pe navele civile în apele Mării Azov.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Un copil a speriat șoferii din 2 sectoare, după ce a tras spre ei cu un pistol de jucărie

Urmatoarea stire

Teroarea rusă poate fi oprită doar pe câmpul de luptă. Ruscismul trebuie oprit, aşa cum lumea liberă a oprit nazismul

Stiri pe aceeasi tema