Cioloș cere Uniunii Europene reevaluarea ajutoarelor pentru fermierii români: “sunt în pragul falimentului”Europarlamentarul român susține într-o scrisoare adresată comisarului european că pachetul de compensații pregătit de CE este insuficient.

„Vă scriu despre pachetul de compensații pregătit de Comisia Europeană pentru a ajuta fermierii din țările cele mai afectate de războiul din Ucraina, și anume România, Bulgaria și Polonia. Am observat cu dezamăgire că pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realității situației pe care o îndură fermierii români și este total insuficient pentru a compensa pierderile și impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale”, se arată în scrisoare.

Conform acesteia, România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a exporta apoi în țări terțe și anume prin portul Constanța. Dacian Cioloș arată că, pe lângă coridoarele de solidaritate, aproape 14% din producția de cereale ucraineană din 2022 a intrat în România în ultimele luni.

„Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura șocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la prețuri mult mai mici decât cele de pe piețele locale de cereale europene. Importurile ucrainene au afectat foarte mult piața internă, capacitățile de depozitare și au pus presiune scăzând prețurile producătorilor locali, care nu au capacitatea de a concura cu cerealele la preț scăzut provenite din Ucraina care intră în România sub liberalizarea temporară a comerțului UE cu Ucraina. (…) Fermierii români sunt în pragul falimentului și au mare nevoie de sprijin financiar”, susține europarlamentarul.

Acesta îi cere comisarului european pentru agricultură să reconsidere cuantumul ajutorului financiar alocat României pentru fermierii afectați.

„Datele pe baza cărora a fost calculată valoarea ajutorului acordat fermierilor români nu arată imaginea reală a situației de pe teren. Prin urmare, sugerez nu doar reluarea dialogului cu autoritățile române pe această temă, ci și evaluarea situației cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la fața locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depășite. Trebuie efectuată o analiză economică cuprinzătoare pentru a înțelege amploarea impactului pentru fermierii români în cele mai multe zone afectate”, mai spune Cioloș.

El arată în scrisoare că fermierii români, care sunt printre cei mai afectați de conflictul ucrainean, trebuie să fie tratați corect de către Uniunea Europeană și să primească sprijinul de care au nevoie pentru a compensa pierderile suferite. Acest ajutor este esențial pentru supraviețuirea multor fermieri români expuși riscului de a da faliment în timp ce au preluat o mare parte din povara eforturilor nu numai de a sprijini Ucraina, ci și securitatea alimentară la nivel mondial, a explicat Dacian Cioloș în solicitarea către comisar.

(sursa: Mediafax)

Citeste continuarea pe jurnalul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Sărbătorile zilei de 18 martie – Sfântul Chiril

Urmatoarea stire

Vagonul unui tren cu tehnică militară a deraiat în Braşov. Circulaţia trenurilor în zonă, afectată

Stiri pe aceeasi tema