Cineaștii români protestează mâine în fața CNC, ca urmare a declarațiilor Ancăi Mitran, directorul CNC

foto: Cosmin Apostol

Mâine, 20 septembrie, între orele 9.30 – 10.30, mai mulți cineaști români vor protesta în fața Centrului Național al Cinematografiei, ca urmare a declarațiilor Ancăi Mitran, directorul CNC, publicate de Cultura la dubă.

Într-un interviu acordat publicației noastre, cu ocazia anunțării primului concurs de proiecte cinematografice pe 2022, Anca Mitran a făcut mai multe declarații care au atras criticile oamenilor de film.

Printre altele, aceasta a declarat că “Documentarul nu este un film pentru sala de cinematograf.” și a explicat propria sa viziune asupra filmului, susținând că ar fi nevoie de mai multe “filme de public” și de filme pentru copii și adolescenți:

“Dacă intrăm într-un mall, în afară de violență, politică…nu prea vezi altceva. Am vrea un film românesc, cum era seria cu Năică, a lui Zizi Bostan, care îmi arăta puțin peisajul satului, animale, altceva decât zidurile unui oraș, alte lucruri.

Eu am altă concepție despre film.

În momentul în care trăiesc vreo 24 de ore din 24 în oraș, merg pe stradă și văd oameni amărâți, supărați, totul este apăsător, viața noastră socială e destul de complicată.

De ce m-aș duce la cinematograf să văd un film care dezbate aceleași subiecte?

Aș vrea să evadez două ore, să mă duc în altă lume, să văd altceva, să văd o poveste frumoasă de dragoste, să râd la o comedie, să văd chiar un film pentru copii.

Interviul complet poate fi citit AICI.

Anca Mitran conduce Centrul Național al Cinematografiei din anul 2014. Din 1997 până în 2014 a fost directorul Arhivei Naționale de Film, iar în lumea cinematografiei a început să activeze din 1989, la Studiourile Buftea. Este doctor în inginerie chimică din anul 1997 şi doctor în estetica filmului din 2010.

Citeste continuarea pe culturaladuba.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Scurgeri semnalate la o centrală nucleară din Germania

Urmatoarea stire

Bozeni, satul în care localnicii nu mai pot dormi de frica urşilor — Info Mureș

Stiri pe aceeasi tema

H.P. Lovecraft, titanul terorii

H.P. Lovecraft (1890-1937) este considerat a fi unul dintre cei mai importanți scriitori ai literaturii fantastice de la…