Cine sunt şi ce rol au greii care lucrează la cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României



Cea mai mare ofertă de listare de acţiuni din istoria României, respectiv un pachet de până la 20% din Hidroelectrica prin aducerea la Bursă de către acţionarul minoritar Fondul Proprietatea, a atras unele dintre cele mai mari nume din industria financiară globală.

Potrivit unor estimări ale Ziarului Financiar care au luat în calcul oferta maximă de 2 miliarde de euro, cei care pregătesc prospectul de listare, au testat apetitul investitorilor, au derulat road show-urile şi au „disecat” financiar Hidroelectrica, stabilind cum va fi structurat IPO-ul, ar urma să primească 80 de milioane de euro. Dar cine sunt mai exact aceştia şi ce rol au în ofertă?

În comunicatul în care anunţă oficial intenţia de listare, Hidroelectrica a devăluit numele consultanţilor, în număr de 15. Astăzi ZF îi prezintă pe Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH şi Morgan Stanley Europe SE.

Aceştia sunt coordonatori globali comuni în legătură cu oferta, adică aceia care gestionează întreaga operaţiune şi sunt responsabili cu structurarea ofertei la nivel intern şi internaţional. Cu alte cuvinte, sunt brokerii care au cuvântul cel mai important de spus, dar şi o răspundere mai mare.

Pentru orice listare de mare amploare este necesară stabilirea unuia sau mai multor joint global coordinator pentru a majora şansele de succes ale ofertei – atât prin atragerea unei sume peste valoarea estimată, cât şi prin ajungerea la investitori din mai multe pieţe şi diferite zone de interes.

Citigroup Global Markets Europe AG, fostă Citigroup Global Markets Deutschland AG până în vara anului 2018, este parte din gigantul bancar american Citigroup, cunoscut şi sub numele de Citi şi are sediul în Frankfurt. Grupul are active totale sub administrare de 2,4 trilioane de dolari.

Stefan Hake ocupă funcţia de country officer şi vicepreşedinte al diviziei bancare, pie­ţe de capital şi consultanţă Citi Germania. Grupul a numit-o la începutul aces­tui an în funcţia de director executiv al uni­tăţii sale bancare paneuropene din Dublin – Citibank Europe plc – pe Kristine Braden.

Din Frankfurt, Citi Germania deserveşte companii, investitori instituţionali şi agenţii guvernamentale, fiind consultant în tranzacţii de fuziuni şi achiziţii, book runner pentru emisiuni de titluri de creanţă şi acţiuni, aranjor pentru împrumuturi şi creditor. Citi este de asemenea unul dintre cei mai importanţi emitenţi de warants, certificate şi produse derivate la nivel global, oferă soluţii pentru operaţiuni de plată locale şi globale, gestionarea lichidităţilor şi a trezoreriei, finanţarea comerţului, decontarea şi custodia titlurilor de valoare.

În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Citi are o prezenţă fizică în 55 de ţări şi îşi desfăşoară activitatea în…

Citeste continuarea pe www.mediafax.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema