Cine ar putea fi prima femeie premier

Milioane de italieni sunt așteptați, duminică, la urne. Alegerile ar putea aduce la putere cel mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial și pentru prima dată o femeie ar putea fi premier în peninsulă.

Conform celor mai recente sondaje, alianța de dreapta condusă de Giorgia Meloni – Fratelli d’Italia – ar urma să câștige alegerile legislative.

Meloni ar fi candidatul evident la funcția de prim-ministru în calitate de lider al unei alianțe care include și partidul Liga lui Matteo Salvini și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, scrie Reuters.

„În Europa, toţi sunt îngrijoraţi să o vadă pe Meloni la guvernare (…) Petrecera s-a terminat, Italia va începe să-şi apere interesele naţionale”, a avertizat ea în timpul campaniei.

Giorgia Meloni este creditată ca favorită în sondaje, de la 4% în 2018 la 25%.

Giorgia Meloni / Sursa foto: AP/Mediafax Foto

Giorgia Meloni, legată de trecutul fascist al Italiei

Giorgia Meloni și-a îmbunătățit imaginea, dar este legată de trecutul fascist al Italiei. Susține sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și și-a atenuat retorica privind Europa, dar încă îmbrățișează vechiul slogan fascist „Dumnezeu, patria și familia”, s-a pronunțat împotriva „lobby-ului LGBT” și a cerut o blocadă navală a Libiei pentru a opri migrația.

Secțiile de votare se deschid în toată Italia la ora 07:00 și se închid la ora 23:00, când sondajele la ieșirea de la urne vor da o idee despre cine a câștigat.

Până la începutul lunii august, partidele de stânga și de centru din Italia intenționau să lanseze o provocare comună împotriva alianței Meloni. Dar nu au reușit să ajungă la un acord, iar cel mai mare rival al lui Meloni în sondajele de opinie – liderul de centru-stânga al Partidului Democrat, Enrico Letta – se confruntă acum cu o luptă dificilă, scrie Mediafax.

Giorgia Meloni / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Giorgia Meloni / Sursa foto: AP/Mediafax Foto

Italienii aleg două camere ale parlamentului

Italienii aleg două camere ale parlamentului – Camera și Senatul – și, conform noilor reguli, mărimea acestora a fost redusă cu o treime, astfel încât Camera are 400 de locuri, iar Senatul 200.

Acest lucru este probabil să ajute cel mai mult alianța câștigătoare, atunci când este combinat cu sistemul electoral mixt din Italia. Mai mult de o treime din mandate sunt câștigate în urma unui scrutin uninominal pe circumscripții și peste 60% prin reprezentare proporțională în întreaga Italie.

Orice alianță care obține 40% din voturi ar putea obține până la 60% din mandate, consideră comentatorii italieni. Chiar dacă Fratelli d’Italia ajunge în fruntea voturilor, iar aliații Giorgiei Meloni îi oferă o majoritate, nu ei decid cine devine prim-ministru. Această decizie îi va reveni președintelui Sergio Mattarella, care joacă un rol important în Constituția Italiei.

În cursa pentru Senat se află una dintre cele mai prețuite vedete ale trecutului Italiei, Gina Lollobrigida. Acum în vârstă de 95 de ani, fosta actriță de la Hollywood a câștigat o serie de premii în anii 1960 și a sfidat o fractură de femur pentru a lupta în alegerile de duminică.

Citeste continuarea pe www.gandul.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Coreea de Nord lansează o rachetă balistică înainte de vizita în zonă a vicepreşedintelui american

Urmatoarea stire

Ce se va întâmpla la finalul lui 2022 cu prețul gazelor tranzacţionate pe burse

Stiri pe aceeasi tema