Cinci provocări majore pentru actualul guvern în 2023


Anul 2022 se apropie de sfârșit, iar anul 2023 va aduce noi provocări majore actualului guvern al României. Coaliția PSD – PNL – UDMR va trebui să depășească cel puțin cinci provocări majore în anul care vine: rotativa guvernamentală, problema Schengen, criza energetică, inflația și războiul din Ucraina.

Rotativa guvernamentală

În luna mai, guvernul ar trebui să implementeze așa-numita rotativă. Potrivit acestei înțelegeri din coaliție, PSD ar urma să selecteze un nou premier, iar președintele ar trebui să îl desemneze. Astfel, Nicolae Ciucă ar urma să fie înlocuit în primăvară. Rotativa va reprezenta astfel un test de foc pentru actuala coaliție guvernamentală, iar în cazul în care ea nu va fi pusă în practică, atunci ne-am putea aștepta la noi tensiuni între PNL și PSD și chiar la ruperea alianței. Pe de o parte, liberalii nu par a fi tocmai încântați să cedeze funcția de premier, lucru care le-ar putea afecta imaginea publică și prestigiul. Pe de altă parte, social-democrații ar putea profita de funcția de premier în contextul viitoarelor alegeri din 2024 pentru a-și eleva poziția în ochii electoratului. În final rotativa se traduce printr-o cedare, un transfer de putere cu câștigători și perdanți, chiar și la nivel simbolic.

Problema Schengen

O altă chestiune urgentă pentru guvernanții va fi legată de probleme admiterii în spațiul Schengen. România a fost împiedicată pe 8 decembrie doar de veto-ul Austriei. Obiectivul României rămâne acela de a intra în Schengen, iar în 2023 acest subiect ar putea fi reluat, fie în primăvară, fie după mijlocul anului. De data aceasta guvernanții trebuie să se asigure că nu lasă nimic la locul întâmplării și că vor preîntâmpina orice posibilă opoziție din partea unui stat membru. Pentru aceasta, guvernanții vor trebui însă să lucreze și mai bine la nivel european. Cheia în această problemă o reprezintă un front unit și eforturi totale pentru a demonstra statelor membre că locul României este în Schengen.

Criza energetică

Criza energetică va rămâne o problemă majoră și în 2023, pe fondul conflictului din Ucraina. România trebuie să își diversifice în continuare sursele de energie pentru a se asigura că nu va fi dependentă în niciun fel de gazul rusesc. Există proiecte promițătoare la care guvernanții lucrează în prezent cu mai mulți parteneri internaționali – reactoarele modulare mici sau gazele din Marea Neagră. Guvernanții trebuie de asemenea să ia în calcul dacă vor continua cu măsurile de plafonare și compensare care afectează bugetul de stat. În lipsa acestor măsuri însă românii vor scoate tot mai mulți bani din buzunare pentru a-și plăti facturile.

Inflația

O altă problemă care se prelungește în 2023 este cea a inflației galopante. Obiectivul asumat de guvernanți este de a reduce inflația în anul următor până în jurul valorii de 9-10%. Pentru aceasta însă, guvernul trebuie să rezolve problema din energie, principala sursă a inflației. Politicile Băncii Naționale a României vor fi deosebit de importante în gestionarea acestui fenomen și ne-am putea aștepta la noi runde de majorare a dobânzii de referință, poate chiar mai agresiv decât în 2022. În lipsa unei stabilități a prețurilor la alimente ne putem aștapta chiar la proteste de stradă și mișcări sociale precum cele pe care le vedem deja în Occident, de pildă în Franța.

Războiul din Ucraina

În fine o altă chestiune importantă în 2023 este legată de războiul din Ucraina. Momentan la orizont nu se întrevede o pace, însă o escaladare a conflictului va avea consecințe nefaste pentru țara noastră, începând cu noi fluxuri de refugiați și terminând cu o posibilă criză alimentară. Prin urmare, guvernul României va trebui să lucreze îndeaproape cu partenerii săi din UE și NATO pentru a preveni o escaladare a conflictului. Obiectivul României rămâne acela de a avea pace la frontierele sale.

Citeste continuarea pe psnews.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Sfântul Vasile 2023. Tradiții și superstiții în prima zi a Anului Nou

Urmatoarea stire

Orașul cu ”o singură casă”, unde toți oamenii locuiesc sub același acoperiș. Cum a devenit cunoscut în toată lumea VIDEO

Stiri pe aceeasi tema