Cinci femei din Mexic date dispărute au fost găsite moarte incinerate într-un stat stat care este un teren de luptă între două bande criminale / Santa Rosa de Lima şi Cartel Jalisco Nueva Generacion îşi dispută supremaţia în traficul de droguri şi furtul de combustibil.


Cinci femei au fost găsite moarte incinerate în centrul Mexicului, au anunţat vineri autorităţile, confirmând unul dintre cele mai grave episoade ale violenţei de gen de care suferă ţară, notează AFP, citată de Agerpres.

Şase femei, cu vârste cuprinse între 19 şi 48 de ani, au dispărut pe 7 martie la Celaya în Guanajuato, un stat din centrul Mexicului unde coexistă industria, turismul şi violenţele crimei organizate.

Au fost găsite resturile incinerate a cinci dintre ele, a declarat presei procurorul stat, Carlos Zamarripa.

„Am reuşit să stabilim cinci profiluri genetice printre cele şase femei care au dispărut”, a precizat el.

Procurorul a adăugat că au fost arestate şase persoane. Toţi cei arestaţi au declarat că aparţin unui grup criminal din statul Tamaulipas, în nord-estul ţării.

Medicii legişti continuă să caute „probe” la faţa locului, a spus procurorul. Ancheta încearcă să stabilească motivele crimei.

De dimensiunea Belgiei, Guanajuato adăposteşte oraşe coloniale (capitala cu acelaşi nume şi San Miguel de Allende) şi este sediul mai multor fabrici de automobile (Mazda, Toyota, Honda şi General Motors).

Guanajuato (6,1 milioane de locuitori în 2020) a fost cel mai violent dintre cele 32 de state ale Mexicului în 2022, cu 3.260 de omucideri.

Acest stat este un teren de luptă între două bande criminale, Santa Rosa de Lima şi Cartel Jalisco Nueva Generacion, care îşi dispută supremaţia în traficul de droguri şi furtul de combustibil.

Potrivit ONU, zece femei sunt ucise în fiecare zi în Mexic (128 de milioane de locuitori).

În 2022, 3.754 de femei au fost ucise, potrivit cifrelor oficiale. În total, 947 dintre aceste asasinate au fost calificate drept feminicid.

Războiul dintre carteluri şi intervenţia forţelor de securitate au provocat zeci de mii de morţi şi dispăruţi în Mexic cu începere din 2006.

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema