Cele mai periculoase boli în societatea de azi

C├ónd oamenii se g├óndesc la cele mai periculoase boli din lume, se g├óndesc imediat la boli incurabile, cu ac╚Ťiune rapid─â. Dar, de fapt, multe dintre aceste boli nu se afl─â ├«n primele 10 cauze de deces la nivel mondial. Se estimeaz─â c─â 56,4 milioane de oameni au murit ├«n ├«ntreaga lume ├«n 2015, iar 68% dintre cazuri s-au datorat bolilor cu progresie lent─â.

Poate ╚Öi mai surprinz─âtor este c─â unele dintre cele mai mortale boli sunt par╚Ťial prevenite. Factorii care nu pot fi preveni╚Ťi includ locul ├«n care locuie╚Öte o persoan─â, accesul la ├«ngrijire preventiv─â ╚Öi calitatea asisten╚Ťei medicale. To╚Ťi ace╚Öti factori reprezint─â un risc. Dar exist─â ├«nc─â pa╚Öi pe care oamenii ├«i pot face pentru a-╚Öi reduce riscul. Iat─â care sunt primele 10 boli cele mai periculoase, care provoac─â cele mai multe decese la nivel mondial, conform Organiza╚Ťiei Mondiale a S─ân─ât─â╚Ťii (OMS).

1. Boala cardiac─â ischemic─â sau boala coronarian─â

Cea mai mortal─â boal─â din lume este boala coronarian─â. Cunoscut─â ╚Öi sub numele de boal─â cardiac─â ischemic─â, apare atunci c├ónd vasele de s├ónge care pompeaz─â s├ónge c─âtre inim─â se ├«ngusteaz─â. Netratat─â poate duce la dureri ├«n piept, insuficien╚Ť─â cardiac─â ╚Öi aritmii.

De╚Öi este principala cauz─â de deces, mortalitatea a sc─âzut ├«n multe ╚Ť─âri europene ╚Öi ├«n Statele Unite. Acest lucru s-ar putea datora educa╚Ťiei pentru s─ân─âtate public─â, accesului la asisten╚Ť─â medical─â ╚Öi formelor mai bune de preven╚Ťie. Cu toate acestea, ├«n multe ╚Ť─âri ├«n curs de dezvoltare, rata mortalit─â╚Ťii cauzate de boala cardiac─â ischemic─â este ├«n cre╚Ötere. Cre╚Öterea speran╚Ťei de via╚Ť─â, schimb─ârile socioeconomice ╚Öi factorii de risc pentru stilul de via╚Ť─â joac─â un rol important ├«n aceast─â cre╚Ötere.

Factorii de risc pentru boala coronarian─â includ:

Hipertensiune arterial─â, colesterol crescut, fumatul, antecedente familiale de boal─â cardiac─â ischemic─â, diabet, excesul de greutate.

┬áTrebuie s─â discu╚Ťi cu medicul dac─â ai unul sau mai mul╚Ťi dintre ace╚Öti factori de risc. Po╚Ťi preveni boala coronarian─â cu medicamente ╚Öi prin men╚Ťinerea s─ân─ât─â╚Ťii inimii. C├ó╚Ťiva pa╚Öi pe care ├«i po╚Ťi face pentru a reduce riscul includ: Mi╚Öcare ├«n mod regulat, men╚Ťinerea unei greut─â╚Ťi s─ân─âtoase, o diet─â echilibrat─â, s─ârac─â ├«n sodiu ╚Öi bogat─â ├«n fructe ╚Öi legume, evitarea fumatului ╚Öi consumul moderat de alcool.

2. Accidentul vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci c├ónd o arter─â din creier se blocheaz─â. Acest lucru face ca celulele creierului care sunt lipsite de oxigen s─â ├«nceap─â s─â moar─â ├«n c├óteva minute. ├Än timpul unui accident vascular cerebral, te sim╚Ťi brusc amor╚Ťit ╚Öi confuz sau ai dificult─â╚Ťi la mers ╚Öi de vedere. Dac─â este l─âsat netratat, un accident vascular cerebral poate provoca dizabilitate pe termen lung.

Factorii de risc pentru accident vascular cerebral includ:

Hipertensiune arterial─â, istoric familial de accident vascular cerebral, fumatul, ├«n special atunci c├ónd este combinat cu pilulele contraceptive, predispozi╚Ťia afro-american─â, predispozi╚Ťia de gen: femeile sunt mult mai predispuse. ┬á

Unii factori de risc de accident vascular cerebral pot fi minimiza╚Ťi prin ├«ngrijire preventiv─â, medicamente ╚Öi modific─âri ale stilului de via╚Ť─â. ├Än general, obiceiurile s─ân─âtoase pot reduce riscul de ├«mboln─âvire.

3. Infec╚Ťii ale tractului respirator inferior

Infec╚Ťia c─âilor respiratorii inferioare este o infec╚Ťie a c─âilor respiratorii ╚Öi pl─âm├ónilor. Bolile pot fi cauzate de: r─âceal─â sau grip─â, pneumonie, bron╚Öit─â, tuberculoz─â. Virusurile cauzeaz─â frecvent infec╚Ťii ale tractului respirator inferior. Dar aceste infec╚Ťii pot ap─ârea ╚Öi din cauza bacteriilor. Tusea este principalul simptom al unei infec╚Ťii a tractului respirator inferior. Este posibil s─â ai dificult─â╚Ťi la respira╚Ťie, respira╚Ťie ╚Öuier─âtoare ╚Öi o senza╚Ťie de constr├óngere ├«n piept. Infec╚Ťiile tractului respirator inferior netratate pot duce la insuficien╚Ť─â respiratorie ╚Öi deces.

Factorii de risc pentru infec╚Ťiile tractului respirator inferior includ:

Gripa, calitatea proast─â a aerului sau expunerea frecvent─â la iritan╚Ťi pulmonari, fumatul, sistemul imunitar sl─âbit, astm, HIV.

Una dintre cele mai bune m─âsuri preventive pe care o po╚Ťi lua ├«mpotriva infec╚Ťiilor tractului respirator inferior este vaccinarea anual─â ├«mpotriva gripei. Spal─â-╚Ťi m├óinile des cu ap─â ╚Öi s─âpun pentru a evita r─âsp├óndirea bacteriilor, mai ales ├«nainte de a-╚Ťi atinge fa╚Ťa ╚Öi ├«nainte de a m├ónca. Stai acas─â ╚Öi odihne╚Öte-te p├ón─â te sim╚Ťi mai bine dac─â ai o infec╚Ťie respiratorie, deoarece odihna ├«mbun─ât─â╚Ťe╚Öte procesul de vindecare.

cele mai periculoase boli

4. Boala pulmonar─â obstructiv─â cronic─â

Boala pulmonar─â obstructiv─â cronic─â (BPOC) este o boal─â pulmonar─â progresiv─â pe termen lung care provoac─â dificult─â╚Ťi de respira╚Ťie. Bron╚Öita cronic─â ╚Öi emfizemul sunt tipuri de BPOC. ├Än 2004, aproximativ 64 de milioane de oameni din ├«ntreaga lume tr─âiau cu BPOC. Factorii de risc pentru BPOC includ:

Fumatul sau fumatul pasiv, iritan╚Ťi pulmonari, cum ar fi fumul chimic, istoricul familial, cu gena AATD legat─â de BPOC, istoricul de infec╚Ťii ale tractului respirator ├«n timpul copil─âriei.

Nu exist─â nici un tratament pentru BPOC, dar progresia acesteia poate fi ├«ncetinit─â cu medicamente. Cel mai bun mod de a preveni BPOC este de a renun╚Ťa la fumat ╚Öi de a evita fumatul pasiv ╚Öi al╚Ťi iritan╚Ťi pulmonari. Dac─â ai oricare dintre aceste simptome ale BPOC, tratamentul c├ót mai cur├ónd posibil v─â cre╚Öte perspectiva.

5. Cancer traheal, bronșic și pulmonar

Cancerele tractului respirator includ cancerele de trahee, laringe, bronhii și plămâni. Cauza principală este fumatul, inhalarea fumului pasiv și a toxinelor din mediu. Dar și poluarea casnică, cum ar fi combustibilul și mucegaiul, contribuie.

Un studiu din 2015 a raportat c─â aceste cancere respiratorii duc la aproximativ 4 milioane de decese anual. ├Än lumea ├«n curs de dezvoltare, cercet─âtorii prev─âd o cre╚Ötere cu 81 p├ón─â la 100% a ratelor de cancer respirator din cauza polu─ârii ╚Öi fumatului. Multe ╚Ť─âri asiatice, ├«n special India, ├«nc─â folosesc c─ârbune pentru g─âtit. Emisiile provenite de la combustibilii solizi reprezint─â 17% din decesele cauzate de cancer pulmonar la b─ârba╚Ťi ╚Öi 22% la femei.

Cancerele de trahee, bronhii ╚Öi pl─âm├óni pot afecta pe oricine, dar sunt mai probabil s─â afecteze persoanele cu antecedente de fumat. Al╚Ťi factori de risc pentru aceste tipuri de cancer includ antecedentele familiale ╚Öi expunerea la factori de mediu, cum ar fi vaporii de motorin─â.

├Än afar─â de evitarea fumului ╚Öi a produselor din tutun, nu se ╚Ötie dac─â se poate face altceva pentru a preveni cancerul pulmonar. Cu toate acestea, detectarea precoce poate ├«mbun─ât─â╚Ťi starea ╚Öi poate reduce simptomele cancerului respirator.

6. Diabetul

Diabetul reprezint─â un grup de boli care afecteaz─â produc╚Ťia ╚Öi utilizarea insulinei. ├Än diabetul de tip 1, pancreasul nu poate produce insulin─â. ├Än diabetul de tip 2, pancreasul nu produce suficient─â insulin─â sau insulina nu poate fi utilizat─â eficient. Diabetul de tip 2 poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv o diet─â proast─â, inactivitate ╚Öi supraponderalitate.

Oamenii din ╚Ť─ârile cu venituri mici sau medii au mai multe ╚Öanse de a muri din cauza complica╚Ťiilor diabetului.

v

Factorii de risc pentru diabet includ:

Excesul de greutate corporal─â, hipertensiune arterial─â, v├órsta ├«naintat─â, lipsa activit─â╚Ťii fizice, alimenta╚Ťie nes─ân─âtoas─â.

De╚Öi diabetul este prevenibil, ├«╚Ťi po╚Ťi controla severitatea simptomelor f─âc├ónd exerci╚Ťii regulate ╚Öi men╚Ťin├ónd o alimenta╚Ťie bun─â. Ad─âugarea mai multor fibre ├«n dieta ta poate ajuta la controlul zah─ârului din s├ónge.

7. Boala Alzheimer ╚Öi alte forme de demen╚Ť─â

Boala Alzheimer este o boal─â progresiv─â care distruge memoria ╚Öi perturb─â func╚Ťiile mentale normale. Acestea includ g├óndirea, ra╚Ťionamentul ╚Öi comportamentul tipic.

Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demen╚Ť─â, 60 p├ón─â la 80% din cazurile de demen╚Ť─â reprezint─â de fapt boala Alzheimer. Boala ├«ncepe prin a provoca probleme u╚Öoare de memorie, dificult─â╚Ťi de reamintire a informa╚Ťiilor ╚Öi tulbur─âri de memorie. Cu toate acestea, ├«n timp, boala progreseaz─â ╚Öi este posibil ca pacientul s─â nu-╚Öi mai aminteasc─â nimic pe perioade mari de timp. Un studiu din 2014 a constatat c─â num─ârul deceselor din Statele Unite ale Americii din cauza Alzheimer poate fi mai mare dec├ót cel raportat.

Factorii de risc pentru boala Alzheimer includ:

V├órsta peste 65 de ani, istoric familial, genele bolii mo╚Ötenite de la p─ârin╚Ťi, deficien╚Ť─â cognitiv─â u╚Öoar─â existent─â, Sindromul Down, stilul de via╚Ť─â nes─ân─âtos, traum─â anterioar─â la cap, separarea din comunitate sau interac╚Ťiunea proast─â cu ceilal╚Ťi pentru perioade lungi de timp.

Nu exist─â nicio modalitate de a preveni boala Alzheimer. Un lucru care poate fi util ├«n reducerea riscului de ├«mboln─âvire este o diet─â s─ân─âtoas─â pentru inim─â. O diet─â bogat─â ├«n fructe ╚Öi legume, s─ârac─â ├«n gr─âsimi saturate din carne ╚Öi lactate ╚Öi bogat─â ├«n surse bune de gr─âsimi, cum ar fi nucile, uleiul de m─âsline ╚Öi pe╚Ötele slab, te poate ajuta s─â reduci riscul apari╚Ťiei multor boli.

cele mai periculoase boli

8. Deshidratarea din cauza diareei

Diareea apare atunci c├ónd ai trei sau mai multe scaune moi ├«ntr-o zi. Dac─â diareea dureaz─â mai mult de c├óteva zile, corpul t─âu a pierdut prea mult─â ap─â ╚Öi s─âruri minerale. Acest lucru provoac─â deshidratare, care poate duce la deces. Diareea este de obicei cauzat─â de un virus intestinal sau bacterii care se transmit prin alimente sau ap─â contaminate. Aceast─â afec╚Ťiune este frecvent─â ├«n special ├«n ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare cu o salubritate slab─â.

Diareea este a doua cauză de deces la copiii sub 5 ani. Aproximativ 760.000 de copii mor din cauza bolilor diareice în fiecare an.

Factorii de risc pentru diaree includ:

Locuirea ├«ntr-o zon─â cu salubritate precar─â, lipsa apei curate, malnutri╚Ťie, sistemul imunitar sl─âbit.

Potrivit UNICEF, cea mai bun─â metod─â de prevenire este dat─â bunele practici de igien─â. Tehnicile bune de sp─âlare a m├óinilor pot reduce inciden╚Ťa diareei cu 40%. ├Ämbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii apei ╚Öi a canaliz─ârii, precum ╚Öi accesul la interven╚Ťia medical─â timpurie pot ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor diareice.

9. Tuberculoza

Tuberculoza (TBC) este o afec╚Ťiune pulmonar─â cauzat─â de bacteria Mycobacterium tuberculosis, care este o bacterie care poate fi tratat─â ├«n aer, de╚Öi unele tulpini sunt adesea rezistente la tratamentele conven╚Ťionale. Tuberculoza este una dintre principalele cauze de deces ├«n r├óndul persoanelor care tr─âiesc cu HIV. Aproximativ 35% dintre decesele legate de HIV se datoreaz─â tuberculozei.

cele mai periculoase boli

Cazurile de tuberculoză au scăzut cu 1,5% pe an din 2000. Scopul este de a pune capăt tuberculozei până în 2030.

Factorii de risc pentru tuberculoz─â includ:

Diabet, infec╚Ťie HIV, sc─âderea greut─â╚Ťii corporale, proximitatea fa╚Ť─â de alte persoane cu TBC, administrarea regulat─â a anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizi sau medicamente care suprim─â sistemul imunitar.

Cea mai bun─â preven╚Ťie ├«mpotriva TBC este vaccinul cu bacilul Calmette-Guerin (BCG). Dac─â crezi c─â ai fost expus la bacterii TBC, po╚Ťi ├«ncepe un tratament numit chimioprofilaxie pentru a reduce ╚Öansele de a dezvolta aceast─â afec╚Ťiune.

10. Ciroza

Ciroza este rezultatul cicatricilor cronice sau pe termen lung ╚Öi a leziunilor hepatice. Daunele pot fi rezultatul unei boli de rinichi sau a unor afec╚Ťiuni precum hepatita ╚Öi alcoolismul cronic. Un ficat s─ân─âtos filtreaz─â substan╚Ťele nocive din s├ónge ╚Öi aduce s├ónge s─ân─âtos ├«n organism. C├ónd substan╚Ťele d─âuneaz─â ficatului, se formeaz─â ╚Ťesut cicatricial. Pe m─âsur─â ce se formeaz─â mai mult ╚Ťesut cicatricial, ficatul trebuie s─â lucreze mai mult pentru a func╚Ťiona corect. ├Än cele din urm─â, ficatul poate ├«nceta s─â func╚Ťioneze.

Factorii de risc pentru ciroz─â includ:

Consumul cronic de alcool, acumularea de grăsime în jurul ficatului (boală hepatică grasă non-alcoolică), hepatită virală cronică.

cele mai periculoase boli

Stai departe de comportamentele care pot duce la afectarea ficatului pentru a preveni ciroza. Consumul ╚Öi abuzul de alcool pe termen lung este una dintre principalele cauze ale cirozei, a╚Öa c─â evitarea consumului de alcool te poate ajuta s─â previi daunele. De asemenea, po╚Ťi evita boala ficatului gras non-alcoolic, urm├ónd o diet─â s─ân─âtoas─â, bogat─â ├«n fructe ╚Öi legume ╚Öi s─ârac─â ├«n zah─âr ╚Öi gr─âsimi. ├Än cele din urm─â, ╚Öansa de a contracta hepatit─â viral─â poate fi redus─â prin utilizarea protec╚Ťiei ├«n timpul actului sexual ╚Öi prin evitarea folosirii ├«n comun a ceva care ar putea avea pete de s├ónge (ace, aparate de ras, periu╚Ťe de din╚Ťi ╚Öi altele).


Foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea pe life.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Se aplică de luni în toate magazinele LIDL. Măsură fără precedent, s-a mai întâmplat în pandemie

Urmatoarea stire

Scornicești, Sconicești/Ce mai scornicești?

Stiri pe aceeasi tema