CEDO dispune anularea unei decizii a autorităților poloneze de a-i transfera forțat, pe trei judecători, într-un alt departament


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat autorităților poloneze să anuleze provizoriu o decizie de mutare forțată a trei judecători într-un alt departament.

Cei trei magistrați, Marzanna Piekarska-Drążek, Ewa Gregajtys și Ewa Leszczyńska-Furtak, care au o experiență de 20-30 de ani în dreptul penal – au fost transferați de la departamentul penal al Curții de Apel din Varșovia la departamentul de Muncă și Securitate socială, relatează notesfrompoland.com. Decizia de transfer a fost luată după ce, cei trei i-au contestat pe judecătorii aleși în Consiliul Judiciar Național (KRS) – organismul responsabil cu nominalizarea judecătorilor – după ce acesta a fost revizuit de guvern pentru a oferi politicienilor un control mai mare asupra sistemului judiciar polonez.

Diferite hotărâri ale instanțelor poloneze și europene au constatat că noul KRS este nelegitim, iar experții în drept afirmă că hotărârile judecătorești emise de judecătorii numiți de acesta ar putea fi defectuoase din punct de vedere juridic.

Piekarska-Drążek, Gregajtys și Leszczyńska-Furtak au invocat necesitatea de a asigura dreptul la o instanță independentă. Cu toate acestea, președintele instanței lor, Piotr Schab – care este, de asemenea, ofițerul disciplinar superior pentru judecători – i-a acuzat de „un refuz îndelungat de a-și îndeplini îndatoriri oficiale fundamentale”.

Când, în august, Gregajtys și Leszczyńska-Furtak au fost transferați de Schab, alți 1.500 de judecători din întreaga Polonie au semnat scrisori în apărarea lor, a relatat cotidianul Gazeta Wyborcza.

„Tratamentul aplicat colegilor noștri este profund injust și este perceput de noi ca fiind lipsit de respect față de anii lor de muncă asiduă” se precizează într-una dintre scrisorile semnate de peste 100 de judecători activi și pensionari de la Curtea Supremă și de la Curtea de Apel din Varșovia.

Cei trei judecători au sesizat CEDO și, într-o decizie publicată marți seara, instanța europeană a suspendat provizoriu executarea deciziei de transferare a acestora la departamentul de muncă și a interzis transferul lor fără acordul lor la orice alt departament.

 

Citeste continuarea pe www.g4media.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Clubul de fotbal Universitatea Craiova, decizie radicală după ce Austria a blocat intrarea României în Schengen

Urmatoarea stire

“E o lovitură de stat la adresa UE. O atitudine de imperiu, de dictatură față de niște ființe umane considerate inferioare”

Stiri pe aceeasi tema