Ceasul Apocalipsei va fi potrivit pentru prima oară după invazia lui Putin: Omenirea va afla cât de aproape e de autodistrugere


În fiecare an, cercetătorii stabilesc cât de aproape este omenirea de punctul în care își poate curma existența. Actualizarea din acest an va lua în calcul și războiul din Ucraina.

Anul trecut, Ceasul Apocalipsei s-a oprit la 100 de secunde de miezul nopții, acolo unde a rămas din 2020. Conflictul dintre Rusia și Ucraina ar putea aduce, însă, minutarul mai aproape de momentul fatal al autodistrugerii, relatează Newsweek.

Această reprezentare vizuală simbolică a ceasului este folosită de decenii de comunitatea ştiinţifică pentru a arăta cât de aproape este omenirea de autodistrugere, miezul nopții fiind considerat momentul în care se va produce o catastrofă globală.

În 1947, la începutul Războiului Rece, când Ceasul Apocalipsei a fost prezentat pentru prima oară, mai erau șapte minute până la miezul nopții. După semnarea Tratatului pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice, în 1991, ceasul a fost dat înapoi, la 17 minute de miezul nopții.

În ultimele decenii, minutarul s-a îndreptat tot mai mult spre miezul nopții.

Cum a evoluat Ceasul Apocalipsei în ultimii ani:

  • 2007 – de la 7 la 5 minute de miezul nopții, degradarea catastrofală a climei fiind considerată un factor decisiv.
  • 2018 – de la 5 la 2 minute, din cauza riscului nuclear și a schimbării climatice.
  • 2020 – de la 2 minute la 100 de secunde, cel mai apropiat punct în care s-a ajuns de când se face măsurătoarea.

De atunci, ceasul a rămas în acest punct, însă este de așteptat ca războiul declanșat de Vladimir Putin să apropie și mai mult minutarul de miezul nopții.

Evoluția Ceasului Apocalipsei este determinată de membrii Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic, un grup din Chicago format din experți în risc nuclear, schimbarea climatică, bioterorism și tehnologie, printre care se numără şi 17 câştigători ai Premiului Nobel.

Ceasul a fost fixat ultima oară pe 20 ianuarie 2022, cu aproape cinci săptămâni înaintea începerii războiului din Ucraina, pe 24 februarie. Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic a condamnat pe 7 martie 2022 invazia Rusiei. “Timp de mulți ani, noi și alții am avertizat că cel mai probabil mod în care armele nucleare ar putea fi utilizate este printr-o escaladare nedorită sau neintenționată a unui conflict convențional. Invazia Rusiei în Ucraina a adus la viață acest scenariu de coșmar”, a transmis organismul într-un comunicat.

Ulterior, Vladimir Putin a pus și mai multă presiune pe minutarul imaginar al Ceasului Apocalipsei, lansând amenințări repetate cu folosirea arsenalului nuclear. “Nu este o glumă”, a spus el în septembrie. “Iar cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că girueta se poate întoarce spre ei”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Cercetătorii vor anunța pe 24 ianuarie dacă războiul declanșat de Putin și amenințările lui cu armele nucleare au împins omenirea mai aproape de momentul autodistrugerii.

Citeste continuarea pe spotmedia.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

ANALIZĂ Prostie, gafă sau deconspirare la USR? Acuzat că a sabotat aderarea la Schengen pe filieră olandeză, „partidul IT-iștilor” a creat un site anti-Bode cu hosting în Olanda

Urmatoarea stire

Bărbatul care și-a înjunghiat iubita şi a dat foc locuinţei, arestat pentru 30 de zile. Fiul de 8 ani al cuplului a asistat la agresiuni UPDATE

Stiri pe aceeasi tema