Ce tip de bloc îţi oferă mai multe şanse de supravieţurie în caz de cutremur. Diferenţele dintre un bloc monolit și un bloc prefabricat



Fără îndoială, ne trec fiorii gândindu-ne că un dezastru natural, cum este cutremurul, care este cumva şi anunţat (ar fi timpul, spun specialistii în fizica pământului), ar putea să ne pună în pericol viața.

Nu este nicio noutate că starea de degradare a multor locuinţe din Capitală și din alte orașe din ţară este una avansată, nelănsând prea multe alternative populaţiei decât să nu se întample prea curând cutremurul sau să aibă noroc.

Astfel, când vine vorba despre alegerea unei locuinte cu aceste premise, sunt o mulțime de factori pe care îi iei în calcul, pentru a lua decizia cea mai potrivită.

“Dincolo de zona în care se află viitoarea locuință, calitatea finisajelor interioare, vecini, existența facilităților în apropiere, accesul la mijloacele de transport în comun ori posibilitatea de parcare, mai există un aspect foarte important: cât de rezistentă este construcția respectivă în fața unor evenimente neprevăzute, așa cum este un cutremur.

Din această perspectivă, una dintre întrebările frecvente pe care și le pun potențialii clienți când vor să cumpere o locuință, este dacă un bloc monolit este sau nu o opțiune mai bună, comparativ cu un imobil prefabricat”, potrivit unei analize amănunțite realizată de storia.ro.

Diferențele dintre un bloc monolit și un bloc prefabricat

Când îți construiești o casă pe cont propriu, ai posibilitatea să îți alegi singur specialiștii care te vor ajuta de la proiectare, folosirea celor mai potrivite materiale și până la modalitatea de execuție și design, ținând cont de prevederile legale, astfel încât construcția să respecte normele de siguranță și pe cele care țin de arhitectura generală din zona în care este amplasată.

“În momentul în care cumperi un apartament într-un ansamblu rezidențial, de exemplu, fie el și nefinalizat, nu mai deții tu controlul asupra lucrărilor de construcție.

Unul dintre aspectele importante la care te gândești, înainte de a achiziționa o astfel de locuință, este gradul de rezistență al imobilului respectiv în caz de cutremur.

Din această perspectivă, este important să știi care este diferența dintre blocurile monolite și cele prefabricate. De cele mai multe ori, însă, sunt întâlnite structuri mixte, care combină elementele monolite cu cele prefabricate.

Concret, un bloc monolit presupune realizarea lui în șantier, prin betonare în cofraj direct în lucrare, în vreme ce un imobil prefabricat este realizat în uzină, iar structurile obținute sunt montate, mai apoi, în șantier. Marele avantaj este că aceste structuri pot avea dimensiuni și forme diferite, în funcție de cerințele clientului, și pot fi modificate la solicitarea acestuia”, se mai precizează în analiză.

Avantaje şi dezavantaje

Diferențe considerabile nu sunt între un bloc monolit și unul prefabricat. Totuși, există anumite avantaje și dezavantaje care le caracterizează.

Avantajele blocului monolit

  • betonul monolit permite realizarea unor structuri de rezistență mai rigide;
  • este indicat pentru toate tipurile de clădiri, indiferent de câte etaje au;
  • în cazul unui cutremur, flexibilitatea blocului este mai mică, dar acest lucru nu îl face mai puțin rezistent;
  • betonul monolit este ideal pentru turnări mari, când se dorește etanșeitatea betonului.

Dezavantajele blocului monolit

  • costurile de construcție sunt mai mari, pentru că betonul monolit necesită mai mult timp de producție, iar construcția în sine durează mai mult; pentru turnarea betonului este nevoie de forme (cofraje), care pot costa mai mult decât betonul în sine; calculul final include montarea și demontarea cofrajelor; costul final al blocului monolit este mai mare;
  • în caz de cutremur, reparațiile sunt mai dificile, pentru că nu se pot înlocui doar anumite elemente din structura blocului;
  • betonul turnat direct pe șantier este rezistent, dar are o calitate inferioară celui prefabricat.

Avantajele blocului prefabricat

  • costurile de construcție sunt mai mici, pentru că betonul prefabricat se produce mai repede, iar structurile prefabricate pot fi montate mai ușor; nu necesită cofraje; costul final al blocului prefabricat este mai mic;
  • betonul prefabricat permite realizarea unor structuri flexibile;
  • în timpul cutremurelor, un bloc prefabricat va avea mai multă flexibilitate decât unul monolit;
  • betonul prefabricat permite realizarea unor structuri modulare; în caz de cutremur, blocurile prefabricate pot fi întreținute mai ușor, prin simpla schimbare a elementelor afectate;
  • calitatea betonului prefabricat este mai bună, indiferent de echipa care îl realizează sau de condițiile de lucru.

Dezavantajele blocului prefabricat

  • dacă este nevoie de prefabricate de dimensiuni foarte mari, transportul lor este dificil, pentru că infrastructura rutieră nu permite transportul prefabricatelor mai grele de 20-22 de tone; în acest caz, avantajul financiar față de folosirea betonului monolit poate să dispară, dacă structurile respective nu pot fi prefabricate direct pe șantier;
  • betonul prefabricat intră în componența unor structuri de rezistență mai puțin rigide; este indicat pentru clădirile mai puțin înalte;
  • un bloc prefabricat nu este la fel de etanș ca unul monolit.
  • Care sunt aspectele de care trebuie să ții cont

    Specialiștii de la storia.ro au mai explicat în cadrul analizei că o structură de rezistență scumpă nu îți garantează mai multă siguranță.

    “Calitatea unei structuri de rezistență depinde de planificare și de modul de execuție. Este important să se țină cont de zona și terenul unde se construiește blocul, iar constructorii trebuie să folosească noile tehnologii, potrivit instrucțiunilor.

    Mai mult, este important ca structura de rezistență să fie cât mai rigidă. Betonul monolit permite, de regulă, realizarea unor structuri de rezistență foarte rigide.

    Indiferent că este vorba despre un bloc cu patru sau mai multe etaje sau despre o casă cu parter, rigiditatea structurii de rezistență este esențială, pentru o mișcare cât mai mică a acesteia. Astfel, este redus riscul deteriorării finisajelor și instalațiilor”.

    La fel de important este să soliciți ajutorul specialiștilor în construcții. Dacă vrei să știi cât mai multe detalii despre modul în care a fost sau este construit blocul în care vrei să te muți, este foarte important să te consulți cu specialiștii în domeniu.

    Este foarte greu să recunoști de unul singur care bloc este monolit și care este prefabricat, dacă nu ești un expert.

    “De asemenea, informează-te despre rezistența blocului la cutremure. Indiferent că blocul este monolit sau prefabricat, din 2014, legislația impune constructorilor să realizeze clădiri care să poată face față unui seism de peste 8 grade pe scara Richter.

    Prin urmare, ca să verifici cât de rezistent este un imobil vechi, în care se află viitoarea ta locuință, este bine să știi în ce an a fost finalizată, dacă prezintă deteriorări ale structurii de rezistență, crăpături sau recondiționări majore. În cazul blocurilor noi, poți solicita constructorului planul structurii și să îl arăți unui expert”, sugerează experții.

    Citeste continuarea pe ziare.com

    Total
    0
    Shares
    Adauga un comentariu

    Stiri pe aceeasi tema