Ce se va întâmpla la finalul lui 2022 cu prețul gazelor tranzacţionate pe burse


Duminica, 25 Septembrie 2022, ora 03:15

2641 citiri

2021 a fost anul în care au crescut, la un nivel extrem, preţurile diferitelor forme de energie pe întreg mapamondul, iar acest fapt a fost pus pe seama creșterii cererii la energie.

O explicație care a fost ușor acceptată. Însă, a trebuit să apară un conflict ca să realizăm impactul acestor creșteri, a explicat în cadrul unei analize preşedintele Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă.

 • 52% creșterea prețului la uraniu;
 • 55% creșterea prețului la petrol;
 • 318% creșterea prețului la cărbune;
 • 300% creșterea prețului la energie electrică;
 • 95% creșterea prețului la gaze.

Declanșarea conflictului din Ucraina, chiar în lipsa unor opriri totale ale fluxurilor de aprovizionare cu energie, în lipsa unor crize efective de energie, în lipsa unor creșteri extraordinare a cererii de energie, în lipsa unor temperaturi extreme etc., a adus un alt fenomen, o explozie mare a prețului tranzacționat pe burse pe parcursul primelor 8 luni din anul 2022 (sursa Trading Economics), astfel:

 • 17% creșterea prețului la uraniu;
 • 48% creșterea prețului la petrol;
 • 147% creșterea prețului la cărbune;
 • 232% creșterea prețului la gaze (sursa TTF).

Care sunt previziunile pentru sfârșitul anului 2022 (față de începutul anului)

 • cca. 20% creșterea prețului la uraniu;
 • cca. 55% creșterea prețului la petrol;
 • cca. 185% creșterea prețului la cărbune;
 • cca. 400% creșterea prețului la gaze.

Astfel,”prețurile tranzactionate pe burse se așteaptă să fie la finele acestui an față de acum 2 ani: de 6 ori mai mare la cărbune, de 5 ori mai mare la gaze, de 2 ori mai mare la petrol și de 0,7 ori mai mare la uraniu”.

Se poate constata că al doilea an la rând cele mai mici creșteri ale prețului la o formă de energie o prezintă uraniu. Această situație coroborată cu schimbările climatice ar trebui să determine orientarea și spre dezvoltarea utilizării energiei nucleare pentru producerea energiei electrice, dar, mai ales, a energiei termice.

Problema cea mai mare a viitorului energetic, în perspectiva dezvoltării unor măsuri specifice de reducere a impactului asupra schimbărilor climatice o va reprezenta modul viitor de încălzire.

Ce înseamnă Small Modular Reactors (SMR)

În acest sens, se impune dezvoltarea şi montarea de Small Modular Reactors (SMR), adică Reactoare modulare de mici dimensiuni, în apropierea marilor aglomerări urbane, care au capacitatea de a acoperii necesarul de energie la prețuri suportabile pentru aceste oraşe”, a mai punctat, în analiză, Dumitru Chisăliţă.

Potrivit acestuia, dacă hidrogenul și pompele de căldură sunt elemente care trebuie dezvoltate pentru zone dispersate, aglomerările urbane trebuie să își bazeze încălzirea pe sistemele centralizate cu energie produsă de SMR-uri.

“Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agenția Internațională pentru Energie (IAE) în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA) în 2020, retehnologizarea centralelor nucleare aduce cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune).

Costul energiei generată de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, în timp ce costul energiei generată de reactoarele modulare mici (SMR) este 64 USD/MWh, la costul forței de munca din US.

Dar în contextul creșteriilor de preț al formelor de energie (cărbune și gaz) folosite în mod curent pentru încălzire, prețurile Gcaloriei pentru energia termică distribuită în sistem centralizat prezintă următoarele valori: gaze – cca. 270 USD/Gcal, cărbune – cca. 310 USD/Gcal, prețuri peste costul estimativ al energiei termice produse folosind SMR.

SMR este o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa ușoară presurizată, care au decenii de operare și testare, putând beneficia în același timp de cadrul de licențiere.

Tehnologia SMR folosește astfel principiile bine stabilite ale tehnologiei nucleare, simplificând sau eliminând o parte dintre sistemele costisitoare și complexe ale centralelor electrice-nucleare existente”, a conchis preşedintele AEI.

Citeste continuarea pe ziare.com

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Cine ar putea fi prima femeie premier

Urmatoarea stire

„Sociopată narcisistă”. Așa era numită Meghan la palat. Ducesa se plângea că nu era plătită pentru turneele regale

Stiri pe aceeasi tema