Ce se va întâmpla cu toți clienții ENEL imediat ce vor fi preluați de firma greacă. Cât vor plăti pe facturi în câteva luniENEL va pleca din România, ar cei care sunt clienți ai acestei companii se întreabă ce se va întâmpla cu facturile pe viitor.

Facturile ENEL vor fi preluate, cel mai probabil, și ele de către firma elenă care cumpără acțiune din România. În acest context, fostul președinte ANRE, Niculae Havrileţ, a precizat că plecarea aceste companii de ala noi nu ar trebui să-i afecteze nicidecum pe abonați.

“Nu, din acest punct de vedere nu prevăd nicio schimbare. De altfel, la altă încercare de ieşire din piaţa românească, în 2014, aceleaşi întrebări au fost puse atunci când Enel a dorit să iasă din România, dar atunci solicitând un preţ de trei ori mai mare decât cel de acum. Asta arată că business-ul nu merge aşa bine.

E adevărat, pe partea de producere beneficiază de preţurile din aceste zile, din această perioadă, dar pe partea de furnizare şi pe partea de distribuţie în special, Enel-ul s-a înregistrat cu un minus important pentru că rata de recuperare a capitalului reglementată de către ANRE este 6,39%, or inflaţia este pe 8% deci ei nu îşi recuperează nici măcar capitalul investit din momentul intrării pe piaţa românească de distribuţie.

Iar pe partea de furnizare din cauza problemelor de recuperare a banilor din procesele de compensare a facturilor s-au înregistrat, de asemenea, cu un minus semnificativ. Rămâne doar cu un câştig în zona de producere”, a explicat Niculae Havrileţ.

Prețurile pentru clienții ENEL vor rămâne la fel

El spune că oamenii pot sta liniștiți pentru că tarifele sunt reglementate și rămân la valoarea pe care o au acum. Așadar, după spusele fostului șef ANRE, facturile ar trebui să fie ca acum.

”Acolo o firmă de stat cum este Hidroelectrica ar fi putut să fie interesată, doar că Enel-ul a vândut la pachet şi cu bune şi cu rele ceea ce a făcut ca o societate cum ar fi Hidroelectrica, alta nu cred că s-ar fi putut califica, nu a fost interesată să preia şi minusurile din activităţi unde Hidroelectrica nu este specializată.

Din punctul de vedere al consumatorului nimic nu se va schimba pentru că tarifele sunt reglementate, rămân la valoarea pe care o au acum sau dacă în următoarea perioadă de reglementare care începe anul viitor se va stabili o altă politică de tarifare de către ANRE atunci vom vedea, dar nu implică nicio schimbare a tarifelor existente această preluare a ENEL-ului”, a menționat fostul preşedinte ANRE

Citeste continuarea pe www.vbiz.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stirea precedenta

Acțiunile Credit Suisse se prăbușesc. Ating un minim record

Urmatoarea stire

Doi lătrăi de ochii lumii

Stiri pe aceeasi tema