Ce se face de Înălțarea DomnuluiPe 25 mai, credincioșii sărbătoresc Înălțarea Domnului, la fix 40 de zile de la Paște. Sărbătoarea este una destul de importantă și mai poartă denumirea de Ispas, de la cuvântul de origine slavonă Supasu, care înseamnă Mântuitorul.

Ce se face de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului pică întotdeauna la 40 de zile de la Învierea Domnului. Anul acesta, românii prăznuiesc Înălțarea Domnului pe 25 mai, în joia săptămânii a şasea după Paşte. Înălțarea Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas.

Tradiția spune că Ispas era un cioban care a urmărit tot evenimentul Înălţării Domnului. Mai apoi a povestit neamurilor sale cele întâmplate. Așadar, în această zi se spune că itele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii.

În trecut, această sărbătoare a prins contur după ce Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Constantin cel Mare, a construit o biserică măreaţă pe muntele Măslinilor, de unde se înălţase Domnul şi unde sărbătoarea se celebra cu mare fast.

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri la români

Așa cum se obișnuiește în ajunul fiecărui praznic important, în această zi există și câteva tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie. De Înălțarea Domnului, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!” În plus, pe 25 mai, se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paște.

De Înălțare, în unele zone ale țării, se leagă frunze de nuc peste brâu, pentru că Mântuitorul le-ar fi purtat în momentul Înălțării. În alte zone, fetele și feciorii se duc în pădure să culeagă frunze de alun cu care fac vrăji de dragoste sau pentru a le folosi că plante tămăduitoare.

Se zice că Cerurile sunt deschise de la Paști până la Înălțare, iar cei care mor în această perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi și ajung direct în Rai.

De Înălțarea Domnului se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masă de Paşti, iar salutul este ”Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”

Citește șiRugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Domnului. E foarte puternică, aduce sănătate și noroc

Se spune că după Înviere, Iisus s-a mai arătat o dată ucenicilor săi, pe Muntele Măslinilor, încredințându-i de puterea sa și dându-le ultimele învățături. El a mâncat alături de ucenici, așa cum făcuse odinioară.

După 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfânt avea să se pogoare peste ei, dăruindu-le putere și înțelepciune divină pentru a merge în lume și pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu. În Biblie, acesta este momentul în care se anunță a două venire a lui Iisus, întocmai ca și Înălțarea, având la dreapta și la stânga doi îngeri mari și luminoși.

De ce se pune la ferestre…

Citeste continuarea pe playtech.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema