Ce este si cum tratam hernia diafragmatica congenitala


Ce este hernia diafragmatica congenitala

Sus


Hernia diafragmatica congenitala este o patologie rara ce apare inainte de nastere, astfel incat constituie un defect congenital. Apare in primul trimestru de sarcina si consta in formarea unui orificiu patologic la nivelul diafragmului. Diafragmul este un muschi transversal ce separa cavitatea abdominala de cavitatea toracica. Prin orificiul ramas in diafragm, organele abdominale patrund catre torace, ducand la consecinte severe asupra tractului gastrointestinal, aparatului cardio-vascular si respirator.

Tratamentul herniei diafragmatice congenitale depinde de momentul diagnosticului, severitatea afectiunii si consecintele deja prezente asupra inimii si plamanilor.

Hernia diafragmatica congenitala variaza ca severitate, iar simptomele variaza de la pacient la pacient. In unele cazuri, orificiul este mic si nu va avea consecinte serioase asupra nou-nascutului. Alteori afectiunea este severa si afecteaza semnificativ abilitatea nou-nascutului de a se oxigena corespunzator.

Nou-nascutii cu hernie diafragmatica vor avea tulburari de respiratie, din cauza faptului ca exista o presiunie mare la nivel pulmonar, iar alveolele pulmonare nu se dezvolta complet. Poate aparea hipoplazia pulmonara (plamani mici, nedezvoltati) din cauza limitarii spatiului intratoracic.

Hipertensiunea pulmonara, afectiune in care creste presiunea in artera pulmonara, este de asemenea frecvent asociata cu hernia diafragmatica. Alte semne sunt problemele de dezvoltare cardiaca si leziunile intestinale, ale stomacului, ale ficatului sau a altor organe ce sunt deplasate din abdomen, prin orificiul de hernie, catre torace.

In majoritatea cazurilor, cauza exacta a herniei diafragmatice nu este cunoscuta. Uneori aceasta poate fi asociata cu o patologie genetica sporadica sau dobandita, in care anumite mutatii genetice duc la inchiderea incompleta a diafragmului. In cazurile cu componenta genetica pot fi prezente si alte semne sau sindroame ce afecteaza inima, sistemul gastro-intestinal, ochii, membrele superioare si inferioare.

Complicatiile ce pot aparea la nou-nascutii afectati includ:
• Afectiuni pulmonare
• Afectiuni gastrice, intestinale si hepatice
Boala cardiaca congenitala
• Infectii recurente
• Pierderea auzului
• Modificari de forma si conformatie a toracelui si coloanei vertebrale
• Reflux gastroesofagian: secretia acida gastrica reflueaza catre esofag
• Probleme de crestere si de castig in greutate
• Dizabilitati fizice si psihice

Citeste continuarea pe www.sfatulmedicului.ro

Total
0
Shares
Adauga un comentariu

Stiri pe aceeasi tema